Аграріїв турбує зерновий ринок

Вівторок, 28 жовтня 2008, 16:15
 

Громадські організації агропромислового комплексу просять прем'єр-міністра України Юлію Тимошенко вжити заходів з врегулювання цінової ситуації на зерновому ринку.

"Професійні суспільні об'єднання АПК України висловлюють надзвичайну стурбованість ситуацією, що склалася останнім часом на ринку зерна України", - говориться в листі аграрних організацій главо уряду.

У листі відзначається, що через істотний надлишок фуражного зерна цінова ситуація на внутрішньому ринку зараз надзвичайно несприятлива для сільськогосподарських виробників, повідомляє агентство "Інтерфакс Україна".

Зокрема, ціни на фуражну пшеницю за останній час знизилися до 400 грн./тонна, кукурудзу - до 350 грн./тонна, ячменя - до 600 грн./тонна.

Реклама:

Одночасно падає попит на зернові на світових ринках, унаслідок чого, на думку громадських організацій, очікується зниження темпів українського експорту.

У той же час у листі повідомляється, що Аграрний фонд з 23 жовтня через відсутність коштів призупинив операції з фінансових інтервенцій на ринку зерна, що ще більше погіршило ситуацію.

"З метою запобігання колапсу і масового банкрутства сільськогосподарських підприємств зараз украй необхідно забезпечити проведення фінансових інтервенцій за рахунок термінового виділення коштів, передбачених Аграрному фонду державним бюджетом на 2008 рік, зокрема, на жовтень - 700 млн. грн.., на листопад - 300 млн. грн.", - говориться в листі.

Крім цього, громадські організації вважають, що ситуацію міг би поліпшити додатковий експорт зерна з України за програмою Всесвітньої продовольчої допомоги ООН.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: