ПІБ відмовляються націоналізувати

Вівторок, 21 жовтня 2008, 10:27

Незважаючи на активну кампанію з популяризації ідеї націоналізації "Промінвестбанку", вчора голові НБУ Володимиру Стельмаху вдалося довести РНБО, що в банк необхідно привабити платоспроможного інвестора. Експерти пояснюють відмову від націоналізації відсутністю грошей у держави, адже Нацбанк має намір продати банк не менше ніж за 1,2 млрд. дол. Таким чином, один з найбільших банків країни може бути куплений вже до кінця року, повідомляє видання "Комерсант-Україна".

Вчора за підсумками засідання Ради національної безпеки і оборони (РНБО) голова Нацбанку Володимир Стельмах повідомив, що рада не змогла вирішити питання про націоналізацію "Промінвестбанку" (ПІБ). "Здавалося, банк повинен стати національним. Але питання в тому, чи є гроші на націоналізацію, - сказав він.- Необхідно подивитися, хто може дати $1,2 млрд. І якщо у Кабінету Міністрів не знайдеться коштів, щоб викупити ПІБ, ми передамо його інвесторові", - заявив він.

Нацбанк вже отримав кілька пропозицій від інвесторів. "Зараз туди приходять інвестори, ми їх перевіряємо, щоб це були не які-небудь "проліски", - сказав Володимир Стельмах.

За останній тиждень націоналізацію ПІБ підтримали голова Верховної ради Арсеній Яценюк, глава ради НБУ Петро Порошенко, президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко і Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Не підтримав цю ідею лише власник ПІБ Володимир Матвієнко. Тому перший заступник відділу Секретаріату Президента Олександр Шлапак в п'ятницю заявив, що РНБО рекомендуватиме націоналізувати банк.

Реклама:

Вчора Президент Віктор Ющенко від цієї ідеї відмовився. "Надійшли пропозиції від інвесторів про купівлю банку і його зобов'язань, обслуговування його активів і пасивів", - сказав пан Ющенко, відзначивши, що питання про продаж банку лежить в компетенції НБУ. "Оскільки про націоналізацію банку не вирішено, ми продовжуємо активні роботи з пошуку інвестора", - сказав тимчасовий адміністратор ПІБу Володимир Кротюк.


Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: