Газ, що поставляється до України, буде дорожчати поступово

Середа, 9 липня 2008, 13:18

Природний газ, що поставляється в Україну російським "Газпромом", після 2008 року буде дорожчати поступово.

В цьому переконаний Міністр палива й енергетики України Юрій Продан.

"Вже є попередні домовленості про те, що різкого стрибкоподібного підвищення ціни не буде. І, по-моєму, це дуже гарний початок переговорів", - сказав голова Мінпаливенерго в опублікованому в середу інтерв'ю виданню "Дело".

Відповідаючи на запитання, про який термін перехідного періоду на європейські ціни спробує домовитися українська сторона, він сказав: "для нас був би оптимальним період у три-чотири роки. Однак це предмет дуже серйозних переговорів з російською стороною".

Реклама:

Продан не дав прямої відповіді на питання, яка ціна імпортного газу є прийнятною для України у 2009 році.

"Ці питання повинні вирішуватися в процесі переговорів. Можливо, це буде рівномірне підвищення ціни на газ протягом трьох-чотирьох років, виходячи із середньоєвропейської ціни, за винятком транспортних видатків. Можливо, це буде інша методика", - відзначив Міністр.

Голова Мінпаливенерго додав, що питання підвищення тарифів на транзит природного газу територією України, а також на зберігання газу в підземних сховищах для нерезидентів також є предметом переговорів.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер наприкінці червня повідомив, що ціна на газ, що поставляється в Україну, з початку 2009 року може перевалити за 400 дол. за 1 тис. куб. м.

"Зараз ціна на український газ становить 179 дол. за тисячу кубометрів. У випадку, якщо цього року домовленості з країнами Середньої Азії за ціною газу на основі середньоєвропейських цін будуть досягнуті, то ціна газу для України буде, ймовірно, більше 400 дол.", - сказав голова "Газпрому".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: