В Україні не буде західної ціни на газ

Вівторок, 1 липня 2008, 13:10

Україна ніколи не платитиме Росії за газ за європейськими цінами.

В цьому переконаний радник прем'єр-міністра Юлії Тимошенко з енергетичних питань Олександр Гудима, повідомляє "Українська правда" .

"Україна є найближчим сусідом Росії, і в Україні ніколи не буде західної ціни на газ", - сказав він, коментуючи, зокрема, суботні переговори Прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко та Прем'єра Росії Володимира Путіна щодо газу.

"В Україні буде завжди українська ціна, бо Україна розділяє тисячею кілометрів Євросоюз від Росії. Тобто межі Словаччини й Польщі чи Румунії - там ціна інша, а вже на кордоні, скажімо, Чехії і Німеччини - там іще зовсім інша ціна", - зазначив Гудима.

Реклама:

"Є така гра слів: "ринкова", "середньоєвропейська". Можна говорити, що саме про це йдеться: про таку ціну на газ для України", - додав він.

При цьому Гудима зазначив, що "конкретніше ця ціна цього разу (28 червня) прем'єрами Путіним і Тимошенко не обговорювалася".

"Говорилося про принципи формування тієї ціни на декілька років. Колись Путін та Медвєдєв називали 5 років, сьогодні Тимошенко говорить про 3-4 роки, але ніхто не говорить, що ця ціна сформується за один рік чи за півроку. І Путін у своєму інтерв'ю це підтвердив", - сказав радник Тимошенко.

"Так що я не думаю, що робочі групи вже на сьогодні знали б ціну на газ. Вони закладають у стратегічну угоду також параметри збільшення вартості транзиту російського газу газотранспортною системою України. І, якщо чесно, я думаю, що сьогодні такої ціни ще ніхто не знає" , - зазначив Гудима.

"Головне, щоб була динаміка щорічного збільшення ціни на російський газ і була мета (чи кінцева стадія, скажімо, 2011 чи 2012 рік), коли ціна на газ для України буде формуватися за принципом формування ціни для європейського споживача", - сказав він.

При цьому він заперечує, що Україна не хоче платити за "західними" цінами. "Україна хоче, і ніхто з державних чинників - ні Президент, ні Прем'єр-міністр - не робить заяв, що ми не хочемо", - зазначив Гудима.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!