Імовірність підвищення цін на газ для України досить висока

Вівторок, 10 червня 2008, 15:11

"Газпром" з початку 2009 року може підвищити ціну природного газу, що поставляється в Україну, до європейського рівня.

Це відбудеться у випадку переходу на нові принципи ціноутворення при розрахунках за центральноазіатський ресурс, вважає експерт енергетичних програм по нафті і газу Українського центра економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Володимир Омельченко.

"Імовірність підвищення цін для України з 2009 року до європейського рівня за винятком транспортних витрат досить висока - не менш 60%. Вона визначається домовленістю країн Центральної Азії з "Газпромом". Підвищення ціни на газ до $ 340-360 за 1 тис. куб. неминуче, якщо українські державні діячі не проміняють національні інтереси на "дешевий газ", - як це неодноразово бувало", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Дворазове підвищення ціни на імпортований Україною газ, що поставляється промисловим споживачам і підприємствам теплоенергетики, на думку експерта, приведе до тимчасового зниження конкурентоспроможності української продукції.

Реклама:

"Для хіміків і металургів подорожчання цін на газ буде хворобливим, але не критичним, якщо збережеться позитивна цінова кон'юнктура їхньої продукції на міжнародних ринках.

Знизиться рентабельність бізнесу, зменшиться капіталізація. Заборгованість підприємств теплоенергетики за газ зросте до критичного рівня. Тарифи на теплопостачання необхідно буде збільшити мінімум на 70-80%", - сказав співрозмовник агентства.

Перехід на європейські ціни, на думку В.Омельченко, також буде мати і ряд позитивних наслідків для України. "Зникне один з наймогутніших механізмів впливу Росії на українську політику, підсиляться стимули до енергозбереження, енергоефективності, лібералізації газового сектора", - відзначив він.

Експерт уважає, що Росія зробить все, щоб не допустити Україну до участі в переговорах з Туркменістаном, Узбекистаном і Казахстаном за умовами поставок природного газу на 2009 і наступні роки.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи може участь НАК "Нафтогаз України" у переговорах "Газпрому" з виробниками природного газу в Центральній Азії призвести до зниження ціни, по якій газ буде поставлятися в Україну, В.Омельченко сказав: "Не може. Тому що Російська Федерація не віддасть свого права на проведення самостійної політики із країнами Центральної Азії".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!