Експерти прогнозують значне зростання ціни на бензин

Вівторок, 4 березня 2008, 18:45

Консалтингова компанія United Petroleum Consultants (UPECO) прогнозує прискорення росту роздрібних цін на нафтопродукти у зв'язку з низкою негативних зовнішніх і внутрішніх факторів.

До переліку несприятливих зовнішніх факторів відноситься високий рівень цін на нафту й нафтопродукти на світовому ринку, повідомляється в прес-релізі UPECO.

За підсумками лютого, ціна на еталонний сорт нафти Brent виросла на 10,6% і 29 лютого перевищила оцінку $100/ барель (CIF Північно-Західна Європа).

Ціна на російську експортну суміш 29 лютого досягла $98/бар. ($715/т), збільшившись за місяць на 9,8%.

Реклама:

Ще вищою була динаміка підвищення цін на нафтопродукти. Протягом лютого бензин А-95 (CIF Середземномор'я) подорожчав на понад 11% і на 29 лютого котирувався по $870/т (+$88/т). Рекордні темпи зростання властиві дизельному паливу: у лютому ріст цін на російське ДТ у Середземномор'я становив 15,5%, і на 29 лютого продукт торгувався по $940/т (+$126/т).

Оскільки в середньому близько 90% нафтопродуктів у внутрішньому балансі України мають імпортне походження (виготовляються з імпортної нафти або ввозяться з-за кордону), оптові ціни в Україні в лютому й початку березня дублюють динаміку європейського ринку.

Так, із 1 лютого до 4 березня відпускні ціни українських НПЗ на бензин А-95 збільшилися в середньому на 13% (+740 грн/т, до 6230-6300 грн/т), дизпаливо - на 15%, або на 800 грн/т ( 6130-6200 грн/т).

Маючи певну інерцію, ціни на АЗС України протягом лютого залишалися відносно стабільними (коливання в межах 0,5%). Це пояснюється низьким рівнем споживання нафтопродуктів із сезонних причин і стабільністю оптових цін у січні. Однак наприкінці лютого - на початку березня роздрібні ціни почали поступове зростання.

Сьогодні є всі передумови думати, що зростання цін на АЗС буде динамічнішим, аніж раніше. Першим фактором є зниження паливних балансів: за підсумками грудня-лютого баланс бензинів знизився на 13,9% і сягнув у порівнянні з аналогічним періодом минулого року до 1,17 млн т; дизпалива - на 12,9% - до 1,39, млн т.

"У 2006-2007 роках зимових запасів палива вистачало до травня, однак цього року баланси відчутно нижчі, що робить ринок більш чутливим до коливань на зовнішньому ринку, що не втомлюється дивувати новими ціновими рекордами, - говорить виконавчий директор UPECO Сергій Куюн. - Починаючи з 4 березня більші партії палива за новими, відчутно зрослими цінами, вже почали надходити в регіональні роздрібні мережі".

За розрахунками UPECO, вже протягом найближчого тижня середня ціна на бензин А-95 може досягти 5,60 грн/л, на дизпаливо - 5,50-5,55 грн/л.

"Подальший розвиток подій буде залежати винятково від динаміки світового ринку. Швидше за все, найближчим часом трейдери знизять поставки нафтопродуктів до мінімуму через очікування їхнього можливого падіння й ризику дістати збитки", - заявив Сергій Куюн.

"Економічна правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!