Кабмін пропонує Раді прокласти шлях до продажу землі

Вівторок, 4 березня 2008, 11:22

Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді врегулювати ринок сільськогосподарських земель.

Про це сказано в законопроекті №2143 "Про ринок земель".

Він передбачає упорядкування системи відносин між суб'єктами ринку, у тому числі проведення аукціонів із продажу землі сільськогосподарського призначення.

Продаж сільськогосподарських земель і права оренди на ті з них, що перебувають у державній власності, провадиться центральним органом влади з питань земельних ресурсів винятково на аукціонах.

Реклама:

При цьому право на купівлю таких ділянок мають громадяни України, які до 1 січня 2008 року одержали в постійне користування або оренду землю для ведення фермерського господарства; протягом останніх 5 років займаються сільських господарством; є молодими фахівцями в сфері сільського господарства; купують деградовані землі для їх заліснення.

При чому період купівлі такої землі на виплат не повинен перевищувати 20 років.

Право на оренду сільгоспземлі держвласності може продаватися для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Законопроектом передбачено заборону зміни функціонального призначення земельної ділянки протягом 10 років від дня купівлі або права оренди.

Передбачається, що у разі продажу сільгоспземлі або права її оренди протягом 5 років із дня її купівлі за ціною, що перевищує ціну купівлі, продавець ділянки повинен сплатити мито.

Що стосується продажу земель сільськогосподарського призначення, які перебувають у приватній власності, то продавець у першу чергу повинен їх запропонувати користувачеві або орендареві, котрий на цей момент веде на них сільське господарство.

У разі продажу права оренди користувач повинен у першу чергу запропонувати викупити його власникам землі.

При продажі землі, що перебуває в спільній власності, право купівлі продаваної частини повинно бути надане її співвласникам.

У разі відчуження сільгоспземлі банківськими установами при невиконанні зобов'язань із іпотеки або застави, протягом 2 місяців проводиться аукціон.

Кабінет Міністрів затвердив порядок проведення земельних аукціонів.

Раніше президент Віктор Ющенко закликав Кабінет Міністрів удосконалити управління земельними ресурсами.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!