Рада Криму звернулася до Конституційного Суду щодо закону про держзакупівлі

Середа, 19 березня 2008, 18:14

Верховна Рада Криму направила подання в Конституційний Суд із проханням перевірити на відповідність Конституції Закон "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

Таке рішення на сесії Верховної Ради Криму 19 березня підтримали 82 із 87 присутніх депутатів.

Зокрема, Рада Криму просить суд визнати неконституційними статті закону про держзакупівлі, що стосуються витрат підприємців для участі в процедурі закупівель і участі в закупівлях Тендерної палати.

Як сказано в пояснювальній записці до рішення, витрати учасників закупівель становлять 3-5% від вартості закупівель, тому через великі витрати, які несуть підприємці-учасники торгів, почастішали випадки відмови підприємців від участі в торгах.

Реклама:

Зазначені умови проведення держзакупівель призводять до зниження конкурентноздатності учасників і незалучення потенційних постачальників до торгів.

"Істотно порушує права підприємців-учасників торгів можливість оскарження дій замовника будь-якими іншими особами, що не є учасниками закупівель, а також фіксована ціна на товари, роботи, послуги, що визначається в договорі, в умовах зростання цін", - сказано в постанові.

Крім того, у Верховній Раді Криму вважають, що нинішня система закупівель не дає змоги вчасно й ефективно забезпечувати нормальне функціонування установ соціальної сфери.

Як зазначається в пояснювальній записці, непоодинокі випадки, коли без належного обслуговування залишаються хворі, що потребують невідкладної медичній допомоги, коли неможливо вчасно здійснити закупівлі товарів, необхідних для установ інтернатного типу та інших установ соціальної сфери.

Як сказано в конституційному поданні, Верховна Рада також вважає порушенням конституційного принципу захисту конкуренції в підприємницькій діяльності фактичну монополію Тендерної палати на видання інформаційного бюлетеня в частині обов'язкової публікації оголошення про здійснення закупівлі, іншої інформації про закупівлі, а також розміщення цієї інформації на інтерент-сайті Тендерної палати.

Також Верховна Рада визнала неконституційним той факт, що Тендерна палата, яка має статус союзу громадських організацій, наділена адміністративними функціями, властивими державним контролюючим органам.

Нагадаємо, президент Віктор Ющенко 14 березня доручив місцевій владі до 22 березня створити робочі групи, у які би входили представники Прокуратури, Служби безпеки України, Податкової, для аналізу проблем у сфері державних закупівель.

Українські Новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: