Кабмін затвердив умови продажу Одеського припортового

Середа, 30 січня 2008, 15:01

Кабінет Міністрів на засіданні в середу затвердив конкурсні умови продажу Одеського припортового заводу (ОПЗ), згідно з якими початкова ціна підприємства становитиме 3 млрд грн, крок аукціону - 30 млн грн.

Про це повідомив заступник голови Фонду держмайна Дмитро Парфененко.

Оприлюднення умов продажу відбудеться 6 лютого 2008 р. Парфененко уточнив, що в порівнянні з попереднім варіантом конкурсних умов, цього разу посилено контроль над транзитом аміаку через перевалочний термінал, що входить до складу заводу.

Відзначимо, 16 січня Кабмін затвердив перелік об'єктів приватизації на 2008 р., серед яких були держпакети акцій ОПЗ.

Реклама:

Конституційний Суд України припинив 14 січня ц. р. розгляд справи за конституційним поданням президента щодо відповідності конституції розпорядження Кабінету Міністрів "Про затвердження умов проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ "Одеський припортовий завод".

У поданні президента наголошувалося, що, згідно з розпорядженням Кабміну, приватизація ОПЗ здійснюється разом із відповідним майновим комплексом (цехом перевалювання аміаку).

Таке рішення за відсутності в Україні механізму узгодження тарифів у сфері перевалювання хімічної продукції і без впровадження заходів із протидії монополізації у сфері перевалювання продукції може призвести до необґрунтованого завищення покупцем товариства тарифів на ці послуги, що негативно вплине, зокрема, на діяльність підприємств хімічної промисловості України. Також слід враховувати, що ОПЗ здійснює виробництво, зберігання і відвантаження рідкого аміаку, тобто є об'єктом підвищеної техногенної і екологічної небезпеки і вимагає відповідного контролю за його діяльністю. Тимчасом, необхідних механізмів такого контролю розпорядженням, про яке йдеться, не передбачено, йшлося в представленні.

Нагадаємо, що 15 жовтня 2007 р. Фонд державного майна (ФДМУ) своїм наказом №1655 скасував конкурс із продажу пакету акцій ВАТ "Одеський припортовий завод". Голова фонду Валентина Семенюк підписала наказ на виконання указу президента від 12 вересня 2007 р. №850/2007. Цим указом глави держави припинялася дія ухвали Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2007 р. № 641-р ("Про затвердження Умов проведення конкурсу з продажу пакету акцій ВАТ "Одеський припортовий завод").

15 серпня 2007 р. ФДМУ оголосив конкурс із продажу 99,52% державних акцій ВАТ "Одеський припортовий завод" за стартовою ціною близько 500 млн дол. Конкурс повинен був пройти через 75 днів після дати оголошення.

Одеський припортовий завод - другий за величиною виробник аміаку і карбаміду в Україні, який повністю перебуває в держвласності. Завод спеціалізується на виробництві аміаку і карбаміду, перевантаженні хімічної продукції, що поступає з країн СНД на експорт. ОПЗ є монополістом на загальнодержавному ринку спеціалізованих послуг із прийому, охолоджування і перевантаження аміаку.

РБК-Україна 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!