Яценюк назвав ЄЕП "життєздатним"

П'ятниця, 19 жовтня 2007, 15:51

Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк вважає Єдиний економічний простір (ЄЕП) "життєздатним" проектом.

Як передає УНІАН, про це Яценюк сказав на спільній прес-конференції з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим після переговорів офіційних делегацій України і Росії на чолі з міністрами і за участю керівників прикордонних областей двох країн.

"Як економічний проект ЄЕП життєздатний", - зазначив Яценюк.

За його словами, в той же час за останні два роки не відбувається "ніякого руху в цьому процесі" (формування ЄЕП).

Реклама:

Міністр нагадав, що Україна не розглядає можливий вступ до Митного союзу в рамках ЄЕП.

"Митний союз сьогодні не підтримується Україною, проте економічна інтеграція і модель функціонування в рамках ЄЕП при консенсусному прийнятті рішень і при збільшенні договірно-правової бази наших економічних відносин має розглядатися", - сказав міністр.

У свою чергу, Лавров висловив переконання, що Україна і Росія знайдуть шляхи для економічної інтеграції з урахуванням інтересів обох країн.

"Про форми багатобічної інтеграції, про приєднання до цих форм рішення має ухвалювати кожна сторона самостійно, виходячи зі свого бачення ситуації", - сказав він.

Президенти Білорусі, Казахстану, Росії і України 23 лютого 2003 року заявили про намір формування Єдиного економічного простору. 19 вересня 2003 року було підписано угоду про формування ЄЕП.

Під ЄЕП прийнято вважати економічний простір, який об`єднує митні території, на якій функціонують механізми регулювання економік, засновані на єдиних принципах, котрі забезпечують вільний рух товарів, послуг, капіталу і робочої сили і проводиться єдина зовнішньоторговельна і узгоджена податкова, грошово-кредитна і валютно-фінансова політика.

Головним координаційним органом з підготовки угод щодо формування ЄЕП є Група високого рівня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!