"Укрнафта": Газ для населення може подорожчати до $200

Понеділок, 24 вересня 2007, 15:52 -

Ціна на газ для населення з 2008 р. може зрости до 180-200 дол. за 1 тис. кубометрів і зрівнятися із ціною на газ для промисловості. Про це заявив перший заступник голови правління із фінансово-економічних питань "Укрнафта" Володимир Пустоваров.

За його словами, до цього може призвести дефіцит газу власного видобутку, який згідно із законодавством, продається населенню за регульованою ціною.

Пустоваров зазначив, що ситуацію із газом ускладнило те, що Мінприроди переоформило ліцензію на видобуток газу Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища з "Надр України" на підприємство "Геолсоюз".

Це призведе до того, що "Укрнафта" не зможе реалізувати населенню газ за регульованою ціною в обсягах 400 млн куб. газу на рік, що спричинить дефіцит газу, який продається за регульованою ціною. У такому випадку, НАК "Нафтогаз України" буде змушена закуповувати газ для населення за ринковими цінами, що може призвести до зростання вартості газу для населення до 180-200 дол. за 1 тис. кубометрів.

Реклама:

Згідно із законодавством, газовидобувне підприємство не зобов'язане реалізувати газ населенню за регульованими цінами, якщо державі у такому підприємстві належить менше, ніж 50% + 1 акція. "Надра України" володіють 50% акцій підприємства "Геолсоюз", по 25% - належать громадянам Андрію Кічі та Олександру Вітренку.

Як повідомлялося, Україна домовилася з Туркменістаном про збереження ціни туркменського газу на кордоні з Узбекистаном на рівні 100 доларів за тис. кубометрів у 2008 році.

З 2007 року Україна отримує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше за ціну на газ, що поставлявся у 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

РБК-Украина

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: