Суд припинив рішення НКРЕ про диференційовану ціну за газ для населення

Вівторок, 8 травня 2007, 20:56 -

Дзержинський районний суд Харкова 8 травня прийняв до виконання позов 4 жителів Харківської області про скасування постанови Національної комісії регулювання електроенергетики від 19 грудня 2006 року №1672 "Про роздрібні ціни на природний газ, який використовується населенням" і припинив своїм визначенням дію цієї постанови.

Про це сказано у визначенні суду.

Суд також припинив цим визначенням пункт 8 постанов Кабінету Міністрів від 29 квітня 2006 року №605 "Деякі питання діяльності НАК "Нафтогаз України".

Крім того, суд заборонив ВАТ "Харківгаз" і ВАТ "Харківміськгаз" відключати від мереж газопостачання споживачів, які не розрахувалися за спожитий природний газ за тарифом, що діяв.

Реклама:

Визначення підлягає негайному виконанню.

Адміністративний позов подали Іван Руденко, Світлана Щербакова, Андрій Лещенко, Валерій Сильченко.

Відповідачами за позовом виступають компанії "Харківміськгаз" і "Харківгаз", НКРЕ, Кабмін.

Третьою особою на стороні позивача виступає Харківська облдержадміністрація, інтереси позивачів в суді за їх дорученням представляє голова облдержадміністрації Арсен Аваков.

Позивачі просять суд заборонити компаніям "Харківгаз" і "Харківміськгаз" відключати від мережі газопостачання споживачів, які не розрахувалося за спожитий природний газ за роздрібними цінами, що діяли.

Крім того, вони просять поставити в обов’язок Кабміну переглянути пункт 8 своєї постанови від 29 квітня 2006 року № 605 "Деяких питань діяльності Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" (із змінами, внесеними відповідно до постанов КМУ № 1697 від 08.12.2006 і № 338 від 01.03.2007) в частині рекомендації НКРЕ встановити з 1 січня нові роздрібні ціни на природний газ, який використовується для потреб населення, в розмірах, визначених вказаним пунктом постанови.

Позивачі також просять суд скасувати постанову НКРЕ від 19 грудня 2006 року № 1672 "Про роздрібні ціни на природний газ, який використовується для потреб населення" (із змінами, внесеними відповідно до постанови НКРЕ № 297 від 7 березня).

"Це міра надзвичайного реагування. По державній вертикалі так справи не вирішуються, але у мене немає іншого виходу", - сказав Аваков журналістам.

Нагадаємо, в кінці квітня Аваков звернувся до суду з проханням скасувати постанову НКРЕ про введення диференційованих тарифів на газ для населення.

Аваков повідомив, що буквально щодня одержує десятки листів від людей, що живуть в приватних будинках, про "непід’ємність" нинішніх тарифів на газ.

19 грудня 2006 року НКРЕ затвердила тарифи на газ для населення, диференційовані залежно від річного обсягу споживання і наявність лічильників газу, на рівні 31,5 коп. - 1,29 гривні/куб. м з 1 січня 2007 року.

Зокрема, тариф для населення, що використовує менше 2,5 тис. куб. м газу/ рік: за наявності лічильника складає 31,5 коп./куб. м; за відсутності лічильника - 34,5 коп./куб. м; при споживанні 2,5-6 тис. куб. м / рік: за наявності лічильника - 47,8 коп./куб. м, за відсутності - 52,6 коп./куб. м; при споживанні 6-12 тис. куб. м/рік: за наявності лічильника - 98 коп./куб. м, за відсутності - 1,078 гривні/куб. м; і при споживанні більше 12 тис. куб. м/рік: за наявності лічильника 1,173 гривні/куб. м, за відсутності - 1,29 гривні/куб. м.

При комплексному використанні газу, зокрема на опалювання, в окремих квартирах, від’єднаних від централізованої системи теплопостачань в багатоквартирних будинках, тариф складає за наявності газових лічильників 68,6 коп./куб. м, при його відсутності - 75,4 коп./куб. м.

Тарифи встановлюються залежно від обсягів споживання газу в 2006 році.

proUA з посиланням на "Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: