Банки залучили у населення 5 мільярдів гривень

Вівторок, 7 липня 2009, 10:48

У червні населення розмістило на депозитах найбільшу суму з початку року - 5,2 млрд. грн.

Але цього поки що не достатньо для відновлення кредитування реального сектора економіки, стверджують банкіри, пише видання "Комерсант-Україна".

Банківська система в червні залучила в населення 5,18 млрд. грн. - найбільший обсяг депозитів з початку року, повідомив Нацбанк.

Більшу частину з них становили вклади в іноземній валюті (+3,2 млрд. грн.). Приплив коштів фізичних осіб у квітні-травні був невеликим - всього 1,2-1,3 млрд. грн.

Втім, різке зростання в червні не переломило негативну тенденцію зменшення обсягу вкладів населення - з початку року чистий відтік склав 16,5 млрд. грн., або 7,7%.

Незважаючи на те, що громадяни почали повертати кошти в банківську систему, кредитування корпоративного сектора поки не відновилося. Кредитний портфель банків у червні збільшився всього на 2,6 млрд. грн., хоча в цілому за підсумками I півріччя обсяг кредитів знизився на 19,3 млрд. грн. (-2,6%).

Найбільше кредитів банки видали юридичним особам (в червні - 5,4 млрд. грн.), у той час як населення продовжувало погашати заборгованість - 2,8 млрд. грн.

Втім, якщо не враховувати кредит НАК "Нафтогаз України" на оплату газу в розмірі 3,8 млрд. грн., на інші компанії довелося 1,6 млрд. грн.

Грошей вкладників поки недостатньо для відновлення кредитування економіки, говорять банкіри.

"Такий приріст не дозволяє банкам кредитувати ні споживчий сектор, ні економіку. Банки повинні бути впевнені в позичальниках з точки зору поворотності коштів і вкладати гроші населення в надійні інструменти, - відзначає голова правління банку "Контракт" Олександр Бродський.

Для збільшення кредитних портфелів депозити повинні зрости на 10-15 млрд. грн.

"Це позитивний сигнал, але поки він не підтвердився. Треба, щоб такий же приріст депозитів тривав ще два-три місяці, тоді можна буде думати про відновлення видачі кредитів", - вважає голова правління банку "Форум" Ярослав Колесник.

Відмова банків від кредитування економіки може вплинути на її розвиток, так як власні кошти компаній виснажуються. У червні відтік депозитів юросіб склав 1,2 млрд. грн. (з початку року - 24,2 млрд. грн., або 17,1%).

Банки в більшій мірі зацікавлені в довгих грошах.

"Практично всі депозити - короткострокові. У зв'язку з нестабільною ситуацією з курсом та інфляцією люди розміщують кошти на один-три місяці. Зараз курс упав, люди стали спокійніше залишати депозити в гривні, а не конвертувати їх у валюту. Але ніхто не може сказати, що буде восени", - говорить заступник голови правління "Райффайзен Банк Аваль" Віктор Горбачов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: