Україна збільшить імпорт газу з липня

П'ятниця, 19 червня 2009, 11:46

Україна планує у червні імпортувати природний газ на суму 250 млн. доларів, а в липні - на 1 млрд. доларів.

Про це у п'ятницю під час наради з питань розрахунків за газ заявила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"В цьому місяці ми повинні заплатити 250 млн. доларів, у наступному нам треба заплатити 1 млрд. доларів", - сказала вона.

Як відомо, згідно з підписаними в січні 2009 року контрактами між "Нафтогазом України" і "Газпромом" ціна імпорту природного газу в другому кварталі знизилася до близько 271 доларів за 1000 кубометрів з 360 доларів за 1000 кубометрів у першому кварталі.

Реклама:

"Нафтогаз України" чекав її подальшого зниження орієнтовно до 202 доларів за 1000 кубометрів у третьому кварталі, однак з урахуванням зростання вартості нафти в останні місяці реальна ціна буде трохи вищою.

З урахуванням цього імпорт в натуральних показниках у липні може зрости майже до 5 млрд. кубометрів з 0,92 млрд. кубометрів у червні.

Як повідомлялося, у червні "Газпром" кілька разів заявляв про різке зниження закупівель газу українською стороною.

За його оцінками, обсяги імпорту в п'ять-сім разів менші в порівнянні з аналогічним періодом 2008 року і становлять 25-35 млн. кубометрів газу на добу, що виключає можливість закачування газу в підземні сховища (ПСГ).

Голова правління "Нафтогазу" Олег Дубина 5 червня повідомив, що закачування газу в ПСГ ведеться з 7 квітня і дочірні компанії НАК - "Укртрансгаз" і "Чорноморнафтогаз" вже накопичили в них понад 19 млрд. кубометрів.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко 15 червня заявила, що Україні необхідно до початку опалювального сезону збільшити запаси газу в ПСГ до 27 млрд. кубометрів і це буде зроблено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: