Білорусь вперше обігнала Німеччину за експортом до РФ

Середа, 8 червня 2022, 13:59 -
 
getty images

Через санкції за вторгнення в Україну Росія суттєво скоротила обсяги імпорту і змінила постачальників, і як наслідок Білорусь вперше обігнала Німеччину за вартістю експорта до агресора.

Про це повідомляє Bloomberg.

Економіка Німеччини у 60 разів більше за економіку Білорусі, зазначає Bloomberg. 

За розрахунками Bloomberg, продажі в Росію від торгових партнерів, які разом становили майже половину її імпорту в 2021 році, у квітні знизилися на 40% у річному вимірі. Навіть такі країни, як Китай, який не приєднався до запровадженні санкцій проти РФ, скорочують поставки товарів.

Реклама:

Оскільки для Росії торгівля з більшою частиною Європи зупинилася, Білорусь стала одним із головних бенефіціарів. Її експорт до РФ різноманітних товарів від будівельних матеріалів і до кормів для домашніх тварин у квітні зріс на понад 100% у вартісному вимірі.

Зауважується, що Росія припинила публікувати деякі ключові статистичні дані, зокрема деталі щодо імпорту та експорту, тож цю інформацію потрібно збирати з інших джерел. Але навіть дані, оприлюднені російськими компаніями свідчать про те, що міжнародна торгівля вже суттєво змінилася для країни-агресора – і зміниться ще більше після початку дії п’ятого санкційного пакету у липні.

Після повномасштабного вторгнення в Україну та подальших санкцій з країни вийшли сотні  транснаціональних компаній, відтак росіянам довелося шукати сировину від альтернативних іноземних постачальників, а також шукати нові маршрути або лазівки, аби дістати товари. 

Наприклад, за оцінками підстанційного російського банку "Откритіє", вартість імпорту в квітні впала до 5 млрд доларів проти майже 27 мільярдів доларів роком раніше.

Нагадуємо:

Євросоюз 8 травня опублікував п’ятий пакет санкцій, який містить вугільне ембарго, що запрацює з серпня, а також закриття портів для російських кораблів з низкою винятків.

Також запроваджуються нові заборони на імпорт таких продуктів, як деревина, цемент, добрива, морепродукти та алкоголь. Узгоджені заборони на експорт та імпорт оцінюються у 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.

Реклама: