НАЗК сподівається запустити електронне декларування 15 серпня

Неділя, 14 серпня 2016, 10:00

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) доручило розробнику програмного забезпечення ТОВ "Міранда" доопрацювати комплексну систему захисту інформації (КСЗІ) системи електронного декларування, Держспецзв'язку має провести її повторну оцінку до 14 серпня.

Про це пише DW.com.

Голова НАЗК Наталія Корчак зазначила, що рішення запустити систему електронного декларування 15 серпня не скасовано. Однак, якщо сертифікат Держспецзв'язку не буде отримано, систему подання декларацій буде заблоковано.

За словами очільниці НАЗК, на даний момент відсутні гарантії того, що власники баз даних захищені від проникнення в систему електронного декларування ззовні.

Реклама:

"Будь-який хакер середньої руки зможе цю систему зламати і модифікувати дані", - заявила Корчак в ефірі телеканалу "112 Україна".

"Можливий такий варіант, згідно з яким помилки будуть виправлені разом з тими експертами Держспецзв'язку, які роблять експертизу. Ми можемо об'єднати ці дві стадії та доопрацювання перетворити на експертизу. Тоді ми б могли 14 серпня на 14:00 призначити засідання експертної ради і отримати атестат", - розповів, своєю чергою, член НАЗК Руслан Рябошапка, його слова наводить "Інтерфакс-Україна".

Голова Держспецзв'язку Леонід Євдоченко погодився вказати розробнику програмного забезпечення на недоліки системи і провести повторну атестацію до 14 серпня. За його словами, в експертної ради є близько десяти серйозних зауважень до системи, які необхідно усунути.

Раніше повідомлялося, що Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації ДССЗЗІ в п’ятницю ввечері повідомила про відмову у сертифікації комплексу збирання та обробки електронних декларацій.

Нагадаємо, раніше президент Петро Порошенко оприлюднив відкрите звернення до "всіх, від кого залежить вчасний старт електронного декларування", в якому виключив можливість перенесення запуску системи.

Як повідомляла "Європейська правда", початок повноцінної роботи НАЗК, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною для впровадження безвізового режиму.

Також запуск електронного декларування є умовою для отримання Україною траншу МВФ. 

Раніше Євросоюз виступив із офіційною заявою про те, що Київ має забезпечити повноцінний запуск електронного декларування 15 серпня.

В ООН також заявили, що здивовані затримкою e-декларування нібито через "питання безпеки".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!