Світовий банк погіршив прогноз цін на нафту в 2016 році

Вівторок, 26 січня 2016, 18:53

Світовий банк погіршив прогнози цін на нафту, кольорові метали і сільськогосподарську продукцію в 2016 році, в цілому з пониженням переглянуті оцінки для 37 з 46 видів сировинних товарів.

Про це йдеться в щоквартальній доповіді Commodity Markets Outlook, передає "Інтерфакс".

Тепер аналітики банку очікують, що нафта (корзина сортів Brent, Dubai і WTI з рівним вагою) у поточному році в середньому коштуватиме 37 доларів за барель, а не 52 доларів за барель, як прогнозувалося в жовтні.

Перегляд відображає цілий ряд факторів попиту і пропозиції, включаючи більш швидке відновлення нафтового експорту Іраном після скасування міжнародних санкцій, ніж СБ припускав раніше, м'яку зиму в Північній півкулі, а також погіршення перспектив зростання економіки в найбільших країнах.

Реклама:

У 2015 році нафтова корзина, відстежувана СБ, подешевшала на 47%, в 2016 році очікується падіння ще на 27%, однак до кінця року ціни дещо зростуть з поточного вкрай низького рівня, у тому числі за рахунок поступового вирівнювання попиту та пропозиції.

Надалі відновлення цін на нафту буде менш значним, ніж після обвалів 1986, 1998 і 2008 років.

Ціни на сировину без обліку енергоносіїв в 2016 році, імовірно, знизяться на 3,7%, у тому числі метали подешевшають на 10% після обвалу на 21% в 2015 році.

Вартість сільськогосподарської продукції, як очікується, зменшиться на 1,4%, оскільки високі запаси продовольства компенсують можливе зниження врожаїв через Ель-Ніньо, повідомляється в звіті банку.

У групі металів і металургійної сировини найбільш сильне падіння, як прогнозують експерти СБ, покаже залізна руда (-25%).

Така динаміка обумовлена ослабленням попиту, особливо з боку Китаю.

Середньорічна ціна золота в 2016 році, за прогнозами банку, знизиться на 7,3% - до 1 075 дол за тройську унцію, а не до 1156 доларів, як передбачалося в жовтні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!