Україна експортувала агропродовольчої продукції на 10,4 мільярда

Понеділок, 9 листопада 2015, 20:05

За 9 місяців поточного року Україна експортувала агропродовольчої продукції на 10,4 мільярда доларів.

Про це повідомляє прес-служба Інституту Аграрної Економіки.

"Це на 16,1% менше, ніж за відповідний період 2014 року, коли вітчизняні аграрії вивезли на ринки світу продукції на 12,4 млрд доларів", - поінформував заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з наукової роботи Микола Пугачов.

Майже половина експортованої за 9 місяців цього року агропродовольчої продукції надійшла з України до країн Азії - 4,9 млрд доларів, свідчать дані Держстату.

Реклама:

Частка країн - членів ЄС у вітчизняному експорті склала близько чверті (26,0%) - 2,7 млрд доларів. Країни Африки ввезли української агропродукції на суму 1,4 млрд доларів  (13,5%).

Левова частка товарної структури вітчизняного експорту - майже 90% - сформована за рахунок зернових та олійних культур, соняшникової олії та продукції харчової промисловості.

Найбільшим імпортером продукції вітчизняних аграріїв в світі нині є Китай, який за січень-вересень 2015 року закупив українського продовольства на 1,1 млрд доларів. Слідом за ним йдуть Індія (0,8 млрд доларів) та Єгипет (0,7  млрд доларів).

Експорт української агропродукції до Російської Федерації зменшився з 0,9 млрд доларів за січень-вересень 2014 року до 0,2 млрд доларів (-77,8%) за 9 місяців 2015 року.

Торгівля з Європейським Союзом здійснюється, як і раніше, переважно з шістьма країнами - Іспанією, Польщею, Італією, Нідерландами, Францією та Німеччиною.

Зовнішньоторговельний оборот України з цими країнами перевищує 70% всієї торгівлі агропродовольчою продукцією з ЄС. При цьому загальне позитивне сальдо за 9 місяців 2015 року становило 1,4 млрд доларів.

Як наголошується, використання Україною експортних квот в рамках автономного режиму торговельних преференцій ЄС залишається нерівномірним.

"Зокрема, на даний час 100% квоти вичерпано по кукурудзі, пшениці, ячмінній крупі, меду, соках та оброблених томатах. Більше ніж на половину використані квоти на овес, ячмінь, цукор та курятину. За рештою українських продуктів квоти використані в межах від 0% до 15%", - підсумував Пугачов.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: