Болгарія готується до переходу на євро

П'ятниця, 16 січня 2015, 20:56

Болгарія починає переговори про заміну національної валюти на євро.

Про це повідомляють місцеві ЗМІ посилаючись на міністра фінансів Владислава Горанова, передає ТАСС.

Глава болгарського фінансового відомства перебуває у Вільнюсі у зв'язку зі вступом Литви в єврозону і почав там відповідні переговори.

"Є політичний консенсус в тому, щоб Болгарія якнайшвидше перейшла на євро. Зміна лева на євро надасть позитивний економічний ефект для розвитку країни", - упевнений Горанов.

Реклама:

Міністр припустив, що вже до 2018 року в цьому питанні буде досягнуто істотного прогресу.

"Болгарія попросить у країн єврозони карту із зобов'язаннями країни і списком реформ, які необхідно провести, щоб перейти до механізму ERM 2", - повідомив фінансист.

ERM 2 (Exchange Rate Mechanism 2) - міждержавна угода, країни-учасниці якої приймають рішення зв'язати свої національні валюти з курсом євро і протягом двох років привести економічні показники у відповідність до Маастрихтських критеріїв.

Зокрема, країна що вступає в єврозону, разом зі стабільністю курсу власної валюти, повинна утримувати свій бюджет від перевищення дефіциту більш ніж на 3% ВВП і не дозволяти державному боргу збільшуватися більш ніж на 60% ВВП.

В даний час в Болгарії введено фіксований обмінний курс лева по відношенню до європейської валюти: один євро коштує 1,95583 лева.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!