Банк Фірташа можуть поділити - ЗМІ

П'ятниця, 16 січня 2015, 12:01

У банку "Надра" незабаром з'явиться новий великий акціонер.

Про це пише журналіст Леся Войтицька на Hubs.

Після затвердження результатів приватного розміщення акцій банку власником істотного пакету може стати американська багатопрофільна компанія Cargill. Частку в банку вона отримає за борги, пише автор.

Переговори про конвертацію боргу в акції підтверджують у прес-службі "Надра".

Реклама:

Найбільший акціонер банку, Group DF Дмитра Фірташа, від коментарів відмовляється. В Cargill теж зберігають мовчання.

"Про приватне розміщення акцій банк оголосив два місяці тому.19 листопада було опубліковано оголошення про те, що збори акціонерів "Надра" вирішив збільшити статутний капітал на суму 5,5 млрд гривень. Після розміщення капітал банку збільшиться на 141% - до 9,39 млрд гривень", - йдеться в матеріалі.

Як пише автор, докапіталізація - звичайна практика.

"Розміщення може призвести до зміни власника істотного пакету акцій банку - компанії "Центрагаз Холдинг", яка на момент рішення володіє 350 млн акцій, що становить 89,9659% статутного капіталу банку", - сказано в повідомленні.

З цього можна зробити висновок, що Cargill після конвертації отримає не менше 10% акцій банку "Надра".

Переговори йдуть з весни минулого року, зазначає автор.

Як відомо, компанія Cargill найбільший зовнішній кредитор банку. Банк повинен Cargill десятки мільйонів доларів. До реструктуризації боргів (пройшла в 2010 році) сума перевищувала 130 млн доларів.

Скільки зараз повинен банк Фірташа американцям і яка його частина буде конвертована в капітал, Hubs дізнатися не вдалося.

Чи не пов'язані з банком джерела називають цифри в діапазоні між 130 млн і 170 млн доларів.

Сфери інтересів Cargill і Фірташа перетинаються як мінімум по двох напрямках. Американцям може бути цікавий порт Фірташа "Ніко-Тера" (Cargill займається закупівлею зерна та олійних) та компанії "Украгро НПК" (Cargill може використовувати мережу компанії Фірташа для поставки своїх засобів захисту рослин, добрив і насіння).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!