Нові санкції ЄС вдарять по російських нафтових компаніях

П'ятниця, 5 вересня 2014, 09:48

Євросоюз готує нові санкції проти Росії, які торкнуться підконтрольних державі нафтових компаній.

Про це пише Financial Times з посиланням на документ, схвалений Єврокомісією і спрямований на розгляд Євроради.

З нього випливає, що російським нафтовим компаніям буде закритий доступ на європейський ринок капіталу - раніше така ж міра була застосована щодо російських держбанків.

З кінця липня діє заборона на надання акціонерного і боргового фінансування п'яти держбанкам - Сбербанку Росії, ВТБ, Газпромбанку, РСХБ і Банку Москви.

Реклама:

Обмеження торкнуться державних нафтових компаній, які мають активи на суму більше 1 трлн рублів і одержують половину доходу "від продажу або транспортування сирої нафти або нафтопродуктів", йдеться в документі.

Виходячи з цих критеріїв, нові санкції можуть вдарити по "Роснефти", "Газпром нефти" і, можливо, "Транснефти" - російського оператора нафтопроводів. Інші нафтові компанії Росії, як "Лукойл" або "Сургутнефтегаз", не потраплять під обмеження, так як вони є приватними компаніями, пише FT.

В енергетичному секторі також пропонується заборонити європейським сервісним компаніям, таким, як французька Technip або італійська Saipem, працювати на російські компанії в проектах із видобутку важко добувної нафти, при цьому проекти з видобутку газу під такі обмеження не потраплять.

Аналогічні обмеження можуть бути поширені на російські оборонні концерни. У військовій області найбільш серйозне обмеження торкнеться продажу технологій подвійного призначення не тільки власне компаніям оборонного сектора, ряд товарів буде взагалі заборонений до постачання будь-якому російському покупцеві.

У попередньому списку - "спеціальні матеріали, системи квантового розподілу ключа, деякі верстати та високопродуктивні комп'ютери і електроніка", повідомляла раніше FT.

У липні "Роснефть" вже потрапила під санкції США, тоді ж Вашингтон ввів обмеження проти виробника газу "Новатека". Але європейська влада не наважуються торкнутися газового сектору, побоюючись відповідної реакції Кремля, який може заборонити поставки газу в Європу, зазначає FT.

Саме з цієї причини європейські чиновники не вводять санкції проти "Газпрому", повідомляло раніше агентство Reutrers з посиланням на джерела в ЄС.

Ведомости

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!