Україна повернула "Газпром" до кризи

Четвер, 14 серпня 2014, 10:14

Прибуток "Газпрому" по РСБУ в першому півріччі знизився на 38% до 155 млрд руб., при цьому в II кварталі компанія отримала збиток в 7,5 млрд руб. проти прибутку в 58,8 млрд руб. за аналогічний період 2013 року.

Про це повідомив "Газпром", пишуть "Ведомости".

Компанія не отримувала збитку по РСБУ за підсумками кварталу з початку кризи 2008 р.

Збиток викликаний нарахуванням резерву по сумнівних боргах, і в першу чергу з боку України, повідомив представник компанії. На кінець червня такий резерв становив майже 180 млрд руб.

Реклама:

"Мабуть, відповідна сума резерву по дебіторській аборгованості буде відображена і в звітності по МСФО. Це може негативно позначитися на розмірі дивідендів за підсумками 2014 року якщо заборгованість не буде погашена до кінця року", - вважає аналітик Rye, Man&Gor Securities Сергій Пигарев.

Натиснути для збільшення 

На 16 червня, коли "Газпром" зупинив поставки газу в Україну, борг "Нафтогазу" перед ним досяг 5,3 млрд доларів (190 млрд руб. за курсом на 13 серпня). Неоплаченим залишається газ, поставлений в Україну і в кінці 2013 року.

Сторони подали зустрічні позови до стокгольмського арбітражу.

У той же час уряд Росії з квітня повернув 30% мито при експорті газу в Україну, через що контрактна ціна для неї зросла до 485 доларів за 1000 куб. м.

У II кварталі "Газпром" поставив "Нафтогазу" 8 млрд куб. м газу (на 3,88 млрд доларів), випливає з звітності. Тобто "Газпром" мав заплатити в бюджет 1,16 млрд доларів (41,7 млрд руб.) за газ, за який йому не заплатили. Представник "Газпрому" це не коментує.

Серед потенційних ризиків "Газпром" не виключив, що через великий борг з Україною можуть "з'явитися негрошові форми розрахунків за газ", що може позначитися на фінансуванні операційних і капітальних затрат.

Теоретично мова може йти про те, що Україна оплатить борг активами, але в нинішній політичній ситуації це майже неможливо, вважає партнер Russian Energy Михайло Крутіхін.

Політична криза в Україні зберігає загрозу введення "санкцій фінансового і економічного характеру" щодо "Газпрому" з боку США та ЄС.

Це "може дещо ускладнити співпрацю з діловими партнерами", - йдеться в звіті. Хоча до цих пір "Газпрому" і його голові правління Олексію Міллеру вдавалося уникати західних санкцій.

У той же час через санкції відносно Росії і української кризи "існує ймовірність активізації діяльності ряду країн Євросоюзу, спрямованої на зниження залежності від поставок російського газу і зменшення частки "Газпрому "на ринку".

Зокрема, поставляти газ в ЄС збираються Азербайджан, США, а у вівторок про такі плани заявив Іран. Щоб утримати позиції, компанія "проводить оптимізацію цінової політики".

Компанія "проводить адаптацію системи контрактів шляхом введення спотової складової в ряд контрактних формул і тимчасового зниження рівня "бери або плати", говориться у звіті. При цьому там підкреслюється, що компанія йде на це "вибірково".

Середньорічні спотові ціни на газ в Європі помітно нижче цін "Газпрому" за довгостроковими контрактами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!