S&P: "Газпром" залежить від європейського ринку

Понеділок, 9 червня 2014, 15:37

Європейський ринок залишиться основним джерелом прибутку для "Газпрому", незважаючи на реалізацію контракту з китайською CNPC на постачання газу до КНР.

Таку думку висловили аналітики міжнародного рейтингового агентства Standard & Poor's, пише "Прайм".

"На нашу думку, після початку поставок газу до Китаю їх частка у виручці "Газпрому" буде нижчою, ніж частка поставок до Європи, а частка поставок в КНР в прибутку виявиться ще нижче", - упевнені в S&P.

Так, на думку експертів агентства, відповідно до договору після виходу на повну потужність обсяг поставок газу до Китаю становитиме 38 млрд кубометрів на рік, тоді як поставки до Європу в 2013 році становили 174,3 млрд кубометрів, а продажі на внутрішньому ринку - 243,3 млрд кубометрів.

Реклама:

"Ціна російського газу за китайським контрактом не розкривається, але, судячи з наявних публічних даних, вона повинна бути в цілому зіставною з ціною газу, що експортується "Газпромом" до Європи. Водночас операційні витрати на розробку нових газових родовищ у Східному Сибіру можуть бути вище, ніж на існуючих родовищах компанії", - відзначає S&P.

Водночас, на думку рейтингового агентства, в довгостроковій перспективі диверсифікація експорту може обумовити посилення переговорної сили "Газпрому" у відносинах з європейськими споживачами, які в останні роки вимагали від "Газпрому" знизити контрактні ціни, і в деяких випадках компанії довелося провести платежі заднім числом.

Крім того, цей договір може знизити потреби Китаю в майбутніх закупівлях скрапленого природного газу, що буде вигідно європейським покупцям СПГ.

"Однак ми вважаємо, що ці наслідки будуть відзначатися в довгостроковій перспективі, тому у всіх зацікавлених сторін буде час для управління супутніми ризиками", - вважають експерти.

Аналітики S&P також відзначають, що експорт газу до Китаю не призведе до скорочення обсягів, доступних для поставок до Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!