Думка експерта: Виключення України із списку "піратів" - незаслужене

Вівторок, 6 травня 2014, 17:54

Виключення України з "піратського" списку 301, на перший погляд, говорить про позитивні зміни щодо боротьби з піратством.

Про це заявила патентний повірений, директор патентно-юридичної компанії IPStyle Марія Ортинська.

За її словами, виключення України, як пріоритетної іноземної країни у списку 301, на перший погляд, говорить про позитивні зміни щодо боротьби з піратством. 

"Після включення України до списку 301 український уряд намагався зробити все можливе, щоб уникнути економсанкцій, в тому числі 15 травня 2013 на засіданні Кабміну було схвалено проект закону "Про внесення змін до закону "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп'ютерних програм, баз даних", - відзначає експерт.

Реклама:

За словами Ортинської, даний проект закону так і не був прийнятий.

"Питання з організаціями колективного управління правами так і не було вирішене. Українські нотаріуси досі не мають повноважень по нотаріальному посвідченню сторінок, а це б сприяло боротися з порушеннями в інтернеті", - констатує експерт.

Ортинська зазначає, що не можна не відзначити позитивні зміни в роботі Укрпатенту, наприклад, придбання їм статусу міжнародного пошукового органу.

"Але для ефективної боротьби з піратством хорошої роботи державних органів недостатньо, необхідно кардинальне реформування законодавства", - підсумувала патентний повірений.

Як відомо, 5 травня 2014 року міністерство закордонних справ заявило, що США виключили Україну зі списку основних порушників інтелектуальної власності.

Нагадаємо, в 2013 році Україна була включена в "піратський" список 301 як пріоритетна іноземна країна.

Позбавлення можливості участі в програмі уряду США-GSP, яка передбачає безмитний експорт близько 3400 видів української продукції.

До речі, такі економічні санкції вже вводилися з 2001 по 2006 рік, і українським експортерам довелося платити ввізне мито.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: