Турчинов: Україна зупинить "газовий шантаж" Росії

Понеділок, 19 травня 2014, 09:45

У разі припинення поставок газу 2 червня країна має альтернативні джерела постачання палива.

Таку думку голова Верховної ради та в.о. президента Олександр Турчинов висловив під час ексклюзивного інтерв'ю програмі ТСН, відповідаючи на питання про "бойові дії" на газовому фронті.

"Росія звикла займатися шантажем. І газовий шантаж - це улюблений вид тиску не тільки на Україну, на багато країн, зокрема Європи", - зауважив він.

"І тут, мені здається, настав час поставити крапку цьому шантажу. Саме тому ми звернулися до Міжнародного арбітражу для того, щоб припинити цей формат, коли Росія в односторонньому порядку переглядає ціни на газ в напрямку їх збільшення", - наголосив Турчинов.

Реклама:

На уточнююче запитання, що Україна буде робити 2 червня, коли Росія перекриє газ, в.о. президента зауважив, що за міжнародними правилами, у випадку, коли справа розглядається у Міжнародному арбітражі, сторона не може в односторонньому порядку припиняти контракт, який оскаржується.

Проте, оскільки відомо, що Путін не завжди виконує міжнародні зобов'язання, в України є "план Б".

"Кабмін отримав завдання робити все, щоб не допустити створення енергетичної небезпеки у випадку зменшення або припинення поставок газу. Йдеться про альтернативні джерела, йдеться про контракти на Заході, тобто реверсну форму використання газотранспортної системи", - зауважив Турчинов.

Він висловив увпевненість, що Україна не залишиться сам на сам із Російською Федерацією.

"Коли наші стратегічні партнери будуть діяти синхронно з нами, ми примусимо РФ рахуватися з позицією цивілізованих країн світу", - наголосив Турчинов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!