Україна та ЄС підписали угоду про надання Києву мільярда євро

Вівторок, 13 травня 2014, 16:45

Україна та ЄС підписали Меморандум про взаєморозуміння та Кредитну угоду з метою надання Києву макрофінансової допомоги в розмірі 1 мільярда євро.

Підписання відбулося у вівторок у Брюсселі в рамках візиту української делегації на чолі з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком в Європейську комісію.

З української сторони документ підписав міністр економіки Олександр Шлапак, з боку Єврокомісії віце-президент Сіім Каллас.

Відповідно до підписаного Меморандуму, Україні буде надано два траншу кредиту по 500 млн євро кожен. Перший же транш буде виділений після того, як Меморандум і Кредитна угода набудуть чинності, другий - за результатами оцінки реалізації програми.

Реклама:

Меморандумом також передбачено систему моніторингу реалізації макрофінансової допомоги.

Кредитною угодою встановлено технічні аспекти надання та повернення займаних коштів. Зокрема, термін погашення кредиту становить 15 років.

Кредитна угода набуде чинності з моменту отримання Європейською комісією офіційного повідомлення у формі юридичного висновку Міністерства юстиції України про виконання всіх конституційних і юридичних вимог для вступу документа в силу.

У пояснювальній записці до документів зазначається, що програма макрофінансової допомоги ЄС у розмірі 1 млрд євро є складовим елементом розширеної фінансової допомоги, яка буде надана Україні з боку ЄС з метою підтримки стабілізаційних процесів в українській економіці, зокрема, платіжного балансу.

Крім того, Київ та Брюссель підписали договір про 355 млн євро фінансової допомоги.

Від української сторони угоду підписав прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, від європейської - президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу.

355 млн євро спрямовано на бюджетну допомогу, яка супроводжується 10 млн євро для зміцнення громадянського суспільства та консолідації держави.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!