МВФ знизив прогноз щодо зростання ВВП Росії

Вівторок, 8 квітня 2014, 19:53

Міжнародний валютний фонд знизив прогноз щодо зростання ВВП Росії на 2014 рік з 1,9 до 1,3%.

Про це йдеться в доповіді МВФ про перспективи розвитку світової економіки напередодні наміченої на кінець тижня весняної зустрічі керівних органів фонду та Світового банку.

Прогноз по зростанню російської економіки на 2015 рік також знижений. Якщо в січні експерти МВФ очікували, що економіка РФ в наступному році зросте на 2,5%, то тепер прогноз на 2015 рік становить лише 2,3%.

Як наголошується в дослідженні, "середньострокові перспективи економіки РФ і багатьох інших країн СНД погіршилися, оскільки економічне зростання, як очікується, буде ускладнене у світлі останніх подій між Росією і Україною і пов'язаних з цим ризиків".

Реклама:

Як підкреслюється в документі, "потік інвестицій вже ослаб", і фахівці пов'язують це з "політичною невизначеністю".

Також експерти МВФ прогнозують поступове уповільнення зростання споживчих цін в РФ. За їх оцінками, в нинішньому році воно становитиме 5,8%, а в 2015 році - 5,3%. Це набагато нижче торішнього показника в 6,8%.

"Російська монетарна політика переходить до таргетування інфляції, тому стримування інфляційних очікувань має стати пріоритетом.

Крім того, зростання гнучкості валютного курсу допомагатиме згладжувати економічні шоки, говориться в доповіді. Однак у випадку значного ослаблення рубля монетарна політика може бути дещо посилена, щоб стримати зростання інфляції, вважають в МВФ.

Для залучення інвестицій Росії необхідні структурні реформи, диверсифікація економіки. Пріоритетами є зміцнення влади законів і зниження залучення держави в економіку, вважають експерти фонду.

Разом з тим, вважають автори доповіді, в Росії буде зростати безробіття. Якщо торік рівень безробіття становив 5,5%, то в нинішньому і наступному роках воно може досягти 6,2%.

ИТАР-ТАСС

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!