"Нафтогаз" готується до виплати заборгованості за газ

Вівторок, 18 лютого 2014, 09:05

Уряд збільшив статутний капітал НАК "Нафтогаз України" на 11,07 млрд гривень за рахунок емісії держоблігацій.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, в Кабміні приступили до реалізації схеми з вирішення проблеми заборгованості НАК "Нафтогаз" за природний газ перед російським ВАТ "Газпром".

14 лютого Мінфін випустив для капіталізації "Нафтогазу" облігації внутрішньої держпозики на загальну суму 11,07 млрд гривень. Ця емісія стала можливою після того, як 12 лютого уряд постановою №40 дозволив збільшити статутний капітал "Нафтогазу" на ідентичну суму і внести в якості оплати акцій нової емісії державні папери.

Реклама:

Як пише видання, ОВДП планувалося випустити на строк до п'яти років за ставкою не вище 14,3% річних.

Як випливає з даних фондової біржі "Перспектива", Мінфін випустив чотири емісії ОВДП за 2,5 млрд гривень і одну емісію на 1,07 млрд гривень з погашенням у листопаді-грудні 2018 року.

14 лютого ці цінні папери були внесені до біржового списку "Перспективи" і перепродані банкам.

Втім, в результаті 41 угоди вони зрештою опинилися в портфелі Нацбанку.

За даними НБУ, обсяг ОВДП на його рахунках станом на ранок 17 лютого зріс на 11,07 млрд гривень.

Завдяки цим угодам "Перспектива" зафіксувала рекордний обсяг операцій з ОВДП.

Обсяг торгів з ними за день досяг 24,2 млрд гривень, притому що в 2013 році середньомісячний оборот всіх цінних паперів на цій біржі становив 26,6 млрд гривень.

Джерело видання в Міненерговугілля повідомило, що отримані "Нафтогазом" гроші використовуватимуться для погашення боргу перед Росією.

"Причому це не єдиний платіж, оскільки загальна сума боргу "Нафтогазу" перед "Газпромом" досягає 3,3 млрд доларів", - заявив співрозмовник.

За його словами, в найближчі місяці "Нафтогаз" може отримати ще близько 18 млрд гривень на погашення боргів перед "Газпромом".

Нагадаємо, 3 лютого народний депутат від Партії регіонів Сергій Кацуба подав до парламенту законопроект №4075, яким запропонував виділити "Нафтогазу" 24,7 млрд гривень для погашення різниці між ціною імпортованого газу і ціною його реалізації для виробництва теплової енергії для населення.

За кошти, вже виручені від продажу ОВДП, "Нафтогаз" міг би купити, виходячи з офіційного курсу, приблизно 1,28 млрд доларів. Але ринковий курс на поточний момент перевищує офіційний майже на 2,5%.

Нагадаємо, 17 лютого, глава Мінфіну РФ Антон Силуанов заявив, що Росія цього тижня придбає наступний транш єврооблігацій України на 2 мільярди доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: