Іспанія вийшла з рецесії

Середа, 23 жовтня 2013, 13:48

Іспанія вийшла з дворічної рецесії за підсумками третього кварталу.

Про це пишуть "Вести Економіка" з посиланням на дані банку.

Як повідомляється, валовий внутрішній продукт зріс на 0,1% порівняно з другим кварталом  коли показник впав на 0,1%, свідчать дані.

Попередні дані відповідають прогнозу економістів, опитаних Bloomberg.

Реклама:

Таким чином, Іспанія вийшла з другої рецесії з 2008 року, так як іноземні інвестори повертаються на національний ринок акцій і облігацій.

Ознаки економічного зростання можуть зміцнити позицій Рахой, так як він намагається переконати іспанців у необхідності реалізації непопулярних заходів.

Спред між 10-річними облігаціями Іспанії та Німеччини скоротився майже в два рази в порівнянні з максимальним значенням в липні 2012 року, а уряд в цьому місяці вперше з 2009 року продав 30-річні облігації. Прибутковість 10-річних облігацій перебувала сьогодні на рівні 4,19%, в ​​порівнянні з максимальною прибутковістю 7,75% минулого року.

Проте, владі все ще необхідно якось знизити боргове навантаження, оскільки держборг у наступному році складе близько 100% ВВП, а також знайти робочі місця для 56% молодих іспанців.

МВФ очікує , що безробіття буде залишатися вище 25% до 2018 року.

При цьому динаміка темпів зростання залежить від експорту, так як суворі заходи бюджетної економії продовжують стримувати внутрішній попит.

У Іспанії є час до 2016 року, щоб скоротити дефіцит бюджету до 3% ВВП, минулого року показник склав 11% ВВП.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: