Індекс інвестпривабливості України зріс

Середа, 23 жовтня 2013, 09:34

Індекс інвестиційної привабливості, що розраховується "Європейською бізнес асоціацією" (ЄBA), зростає вже другий квартал поспіль.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як йдеться в повідомленні, якщо дані II кварталу сигналізували про невелике поліпшення - з 2,12 до 2,17 бала (за п'ятибальною шкалою), то опитування керівників 144 компаній-членів об'єднання в III кварталі показав більш значний підйом - до 2,37 бала. Більш високу оцінку інвестиційному клімату підприємці давали ще два роки тому, в III кварталі 2011 року -2,56 бала.

Останнє опитування, проведене в першій декаді жовтня, зафіксував поліпшення всіх базових критеріїв: оцінки поточного інвестиційного клімату - з 1,7 до 1,9 бала, його динаміки за останні три місяці - з 2,2 до 2,4 і очікувань на наступний квартал - з 2,4 до 2,7.

Реклама:

Субіндекси очікувань рентабельності і інвестклімату в сфері добувної промисловості підвищилися до 2,5 бала. Поліпшення оцінок викликано зміною державного курсу на євроінтеграцію, а також прийняттям пакету законів, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС.

Ці зміни позитивно оцінили 25% учасників опитування, ще 8% респондентів знайшли інші приводи для оптимізму. Однак більшість - 67% - не помітили взагалі ніяких позитивних змін в інвестиційному кліматі. Такої ж позиції дотримуються і в інших об'єднаннях підприємців.

"Ми ніяких поліпшень не побачили, поки нічого не сталося з бізнес-кліматом, але наші очікування від підписання угоди про асоціацію оптимістичні. Ми очікуємо, що її підписання призведе до проведення реформи регуляторного середовища", - заявив президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі.

Однак навіть скромний оптимізм ЄBA є хитким, пише видання.

Позитивні очікування від майбутньої європейської інтеграції зуміли компенсувати негатив перманентних проблем української економіки.

24% підприємців зізналися в тому, що вони відчули посилення фіскального тиску, а 15 % - в тому , що постраждали від посилення валютного регулювання.

Торгові війни з Росією назвали проблемою лише 5 % респондентів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!