"Відпустка" держслужбовців коштуватиме США 300 мільйонів на день

Вівторок, 1 жовтня 2013, 14:20

Часткове припинення роботи федерального уряду коштуватиме економіці США мінімум 300 мільйонів на день.

Про це свідчать розрахунки IHS Inc , пишуть "Вести Економіка" .

Як повідомляється, хоча це невелика частина від загального обсягу ВВП країни, який становить 15,7 трлн доларів, щоденні втрати, ймовірно, збільшаться, оскільки ситуація призведе до зниження довіри інвесторів і негативно вплине на витрати підприємств і споживачів.

За прогнозом IHS, ВВП зросте в річному вираженні в IV кварталі на 2,2%, а якщо уряд не працюватиме тиждень, то прогноз буде знижений на 0,2 процентного пункту. При цьому зупинка на 21 день, як це було в 1995-1996 роках, скоротить темпи зростання на 0,9-1,4 процентного пункту.

Реклама:

"Державні витрати зачіпають всі аспекти економіки, тому порушення у витратах сильніше, ніж прямі втрати доходів, загрожує шкодою довіри інвесторів і ділової впевненості, а це призведе до серйозного збитку економічного зростанню" , - заявив головний аналітик ринків з фіксованою доходом Janney Montgomery Scott LLC Гай Леба.

Уряд США зіткнувся з частковим закриттям вперше за 17 років, так як республіканці і демократи не змогли домовитися щодо закону про медичне страхування.

30 вересня президент США Барак Обама заявив, що ситуація, коли деякі політики поставили свої інтереси вище національних, є "верхом безвідповідальності, і це не повинно було статися".

Втрати економіки будуть пов'язані з тим, що через вимушені відпустки держслужбовців буде зменшуватися обсяг валового внутрішнього продукту.

Економісти підрахували, що в таку відпустку змушені будуть піти 0,8-1 млн з більш ніж 2 млн цивільних державних службовців. При цьому тривала зупинка роботи може спонукати цих людей почати обмежувати свої витрати.

У Bank of America Merrill Corp . вважають, що двотижнева "відпустка " призведе до зниження темпів ВВП в IV кварталі на 0,5 п. п., а якщо ситуація не зміниться в жовтні, то темпи знизяться на 2 п. п.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!