Норвегію очікує приватизація найбільших підприємств

Понеділок, 9 вересня 2013, 17:27

Ймовірний новий уряд Норвегії, до якого входять консерватори та їх союзники, збираються приватизувати частки в найбільших державних компаніях.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на The Financial Times.

Зокрема, можуть бути скорочені пакети в найбільших корпораціях, включаючи нафтогазову Statoil, телекомунікаційного оператора Telenor і виробника добрив Yara.

Частку в Statoil консерватори хочуть зменшити з 67% до 51% , в ​​Telenor з 54% до 51% , а в Yara з 36% до 34%.

Реклама:

Крім того, в партії мають намір продати акції авіакомпанії SAS, компанії рибної промисловості Cermaq і ряду інших великих фірм.

За словами депутата місцевого парламенту від Консервативної партії Свейна Флаттах, збільшення частки приватного сектора підвищує додану вартість і збільшує можливості подальшого розвитку компаній.

Держсектор у Норвегії досі є ключовою частиною економіки. Приблизно 33% вартості всіх компаній, що пройшли лістинг на біржі в Осло, належить державі. Крім того, значним відсотком володіє місцевий фонд, також пов'язаний з урядом.

Нинішнє керівництво країни також оголошувало про приватизацію деяких компаній. Однак ці плани так і не здійснилися, більше того, частка в тій же Cermaq збільшилася.

Вибори в Норвегії відбудуться 9 вересня. Хоча поки правляча Партія праці і консерватори набирають за опитуваннями приблизно однакову кількість голосів, правоцентристська коаліція зможе взяти в парламенті 97 місць проти 68 у лівоцентристської. Для формування більшості потрібно 85 голосів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!