Україна готова до подальшої інтеграції з країнами Митного союзу - Кожара

Четвер, 25 липня 2013, 16:22

Україна зацікавлена ​​у подальшій інтеграції з країнами Митного союзу.

Про це заявив міністр закордонних справ Леонід Кожара, передає "Інтерфакс-Україна".

"Те, що стосується подальшої інтеграції, - ми готові. Ми готові йти настільки далеко, наскільки це дозволяють наші інші міжнародні зобов'язання", - сказав міністр.

За словами Кожари, Київ "зацікавлений не дезінтегрувати з МС", а також у повноцінному функціонуванні зони вільної торгівлі на просторі СНД.

Реклама:

На його думку, підписання меморандуму з країнами МС про статус спостерігача є "великою політичною і дипломатичною перемогою України", адже ще на початку переговорів у 2011 році Київ отримував пряму відмову на цю ініціативу.

"Статус спостерігача передбачає наша участь в роботі органів МС і ЄврАзЕС, ми можемо скрізь бути присутнім, говорити про нашу позицію, але ми не можемо голосувати. Нам потрібно це тому, що торгівля України з країнами МС на сьогоднішній день - це 36% від усієї зовнішньої торгівлі України, це понад 60 млрд доларів", - підкреслив дипломат.

За його словами, на сьогоднішній день МС є "торговим партнером номер один для України" і важливо знати і розуміти, що відбувається всередині цього об'єднання.

Відповідаючи на запитання, чи обмежить підписання Угоди про асоціацію з ЄС можливості інтеграції України з МС, глава МЗС сказав: "Так, обмежує. І обмежує, перш за все, в тій частині, що Україна, маючи асоціацію з ЄС та ЗВТ, не може брати участь в роботі органів інших митних союзів, там, де вона віддає суверенні права у прийнятті рішень іншим країнам та органам".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!