Зниження облікової ставки НБУ є логічним кроком - експерти

Субота, 8 червня 2013, 15:17

Зниження облікової ставки Нацбанком є логічним кроком, який відповідає ринковим реаліям.

Про це заявили експерти, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Це зниження видається логічним, враховуючи торішню дефляцію і рівень інфляції в країні з початку року", - вважає директор департаменту інвестиційного обслуговування ТАСкомбанку Артем Карелін.

"Ми схвалюємо цей крок регулятора і вважаємо, що інструмент облікової ставки має використовуватися гнучкіше, оперативно та суттєво", - вважає директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.

Реклама:

"Зниження облікової ставки НБУ до 7% відображає реальну динаміку зниження процентних ставок на міжбанківському ринку України, яка спостерігається останні півроку", - додав начальник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.

Водночас учасники опитування зазначили, що амплітуда зниження ставок НБУ може бути недостатньою для істотної зміни ситуації.

"Ми не очікуємо прямого впливу на ринок від зниження облікової ставки НБУ. В Україні вона має досить формальний характер, на відміну від США чи Європи, де облікова ставка регулятора є реальним фактором ціноутворення на ресурсному ринку", - зазначив Карелін.

"Нинішнє зниження ставки видається недостатнім на тлі істотного уповільнення в економіці... Рішення позначиться на невеликому зниженні ставок кредитування, однак навряд чи зумовить різке зростання обсягів кредитування для реального сектора в результаті обережної політики фінустанов", - вважає Баронін.

За його словами, регулятор не використовує облікову ставку активніше, побоюючись зростання інфляції та девальвації гривні, але прагне дати сигнал про достатність грошей і відсутність проблем у банківській системі.

"Вплив цього рішення на зростання економіки буде мінімальним. Водночас зниження облікової ставки може призвести до зростання інфляції додатково на 0,5-0,8% у річному виразі", - зазначив директор Da Vinci.

Оголошене зниження облікової ставки, на його думку, не вчинить серйозного девальваційного тиску на гривню, але зміцнить тренд щодо зниження депозитних ставок.

"НБУ вживає заходів навздогін наявному тренду, сподіваючись знизити ціну грошей "малою кров'ю". Цей захід може стати ефективним, якщо регулятор застосовуватиме подальше поетапне зниження облікової ставки ще на 2-2,25%", - резюмував Баронін.

Нагадаємо, НБУ вирішив з 10 червня знизити на 0,5 процентного пункту облікову ставку та ставки за гривневими кредитами овернайт відповідно до 7%, 8% (під забезпечення державними цінними паперами) та 10% (без забезпечення).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!