Shell розпочне розвідку сланцю в Україні не раніше наступного року

Вівторок, 14 травня 2013, 11:19

Компанія Shell почне геологорозвідувальні роботи на Юзівському родовищі сланцевого газу не раніше наступного року.

Про це в інтерв'ю "Комерсант-Україна" сказав директор з наукової роботи "СПК-Геосервіс" Сергій Стовба.

"В цілому проект реалізується нормально, просто, можливо, у деяких людей були завищені очікування. За угодою з Shell п'ять років триває етап геологорозвідки, і ми сподіваємося, що позитивні результати будуть при бурінні вже перших свердловин", - зазначив він.

За словами Стовби, це означатиме, що ми відразу ж зможемо перейти до етапу дослідно-промислової експлуатації та оцінці запасів, а потім - до облаштування родовища, тобто, в тому числі почати бурити експлуатаційні свердловини.

Реклама:

"Якщо проект виявиться комерційно цікавим, то ввести його в експлуатацію можна досить швидко", - зазначив він.

Стовба підкреслив, що все залежатиме від успіхів при бурінні перших свердловин.

Відповідаючи на питання, коли Shell пробурить перші пошуково-розвідувальні свердловини, він зазначив: "Це залежить від багатьох факторів, але швидше за все не раніше наступного року"

"У рамках проекту буде пробурено стільки свердловин, скільки належить за договором. Мінімальна кількість, яка необхідна, - це 15. Це зобов'язання, які взяла на себе Shell. Зрозумійте, такі питання швидко не вирішуються. Якщо якісь родовища будуть відкриті, то все одно процес геологорозвідувальних робіт триватиме років тридцять", - додав він.

Крім того, відповідаючи на питання, скільки коштує пробурити одну пошукову свердловину, Стовба відповів: "Такі свердловини, як бурить Shell, коштують близько 10 млн доларів. Експлуатаційні, звичайно, набагато дешевше. А якщо використовувати технології, які підвищують продуктивність праці, то буріння може обійтися ще дешевше ".

Як повідомлялося, наприкінці квітня глава Міненерго Едуард Ставицький заявив на засіданні Кабміну, що видобуток сланцевого газу в Україні почнеться вже в 2015 році.

Як відомо, 24 січня концерн Shell і компанія "Надра Юзівська" підписали угоду про розподіл продукції по Юзівської газової площі (Донецька та Харківська області).

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: