Овочі подорожчали на 34,7%

Понеділок, 8 квітня 2013, 15:12

Після більш ніж двомісячної цінової стабільності за два тижні плодовоовочева продукція в Україні подорожчала відразу на 34,7%.

Про це свідчить плодово-овочевий індекс "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

Так, на попередньому тижні індекс показав рекорд зростання в 2013 році і досяг 19,3%, продовживши тенденцію різкого зростання цін, розпочату тижнем раніше.

Таким чином, всього за два тижні плодоовочева продукція в Україні подорожчала відразу на 34,7% після більш ніж двомісячної цінової стабільності.

Реклама:

Для порівняння, в 2012 році за перший тиждень квітня плодоовочева продукція подешевшала на 9,8%.

Більше того, основний набір овочів і фруктів за станом на 5 квітня 2013 коштував вже на 92,7% дорожче, ніж роком раніше.

Іншими словами, на сьогоднішній день свіжа плодовоовочева продукція обходиться пересічному українцю в середньому в 2 рази дорожче, ніж роком раніше, у той час як Міністерство аграрної політики та продовольства рапортує про зниження цін.

"На попередньому тижні, незважаючи на нормалізацію погодних умов і логістики, дуже високими темпами зростали ціни на овочі "борщового набору" і картоплю. "Борщовий набір" за тиждень виріс в ціні на 15,6%, а картопля - відразу на третину", - повідомляє Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

"Величезний вплив на ринок надавало зниження пропозиції некондиційних овочів по "викидним" цінам на фоні зростаючого внутрішнього та експортного попиту на них. При цьому переломити тенденцію зростання вартості кошика не змогли навіть різко (на 21,2%) здешевілі огірки і банани, що дешевшають", - продовжує експерт.

Лідером по зростанню цін на попередньому тижні була морква, яка подорожчала на 15-30% майже повсюдно.

У деяких регіонах зростання цін було ще більш істотним.

Важливо відзначити, що ціни на всі овочі "борщового набору" виросли.

При цьому фермери переважно не користувалися можливістю заробити більше, а, навпаки, скорочували обсяги продажів, очікуючи ще більшого зростання цін на продукцію.

Нагадаємо, зростання оптових цін на овочі "борщового набору" і картоплю за останні 12 місяців досягло 61%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: