Думка експерта: У лютому населення втратило інтерес до валюти

П'ятниця, 15 березня 2013, 14:38

Стан золотовалютних резервів НБУ в кінці лютого свідчить про низький попит на валюту, особливо з боку населення.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан.

"Сальдо валютних інтервенцій в лютому виявилося менше, ніж ми очікували (0,3-0,4 млрд доларів), при цьому, як і в січні, регулятор не продавав долари (лише євро).

Незначні обсяги купівлі готівкової іноземної валюти минулого місяця свідчать, що девальваційні очікування населення залишаються досить низькими.

Реклама:

За її словами, в найближчі місяці настрої населення по відношенню до гривні навряд чи сильно зміняться, і попит на "готівку", швидше за все, залишиться слабким.

"При цьому влада, ймовірно, буде й надалі користуватися вельми сприятливими умовами на зовнішніх кредитних ринках і залучати розміщувати єврооблігації, щоб рефінансувати заплановані погашення. Завдяки цим факторам, ми очікуємо, що в найближчі місяці резерви НБУ залишаться близько поточного рівня 25 млрд. Водночас, у другій половині року дуже ймовірно характерне для цього періоду підвищення девальваційних очікувань населення і попиту на готівкову іноземну валюту", - зазначила економіст.

Білан зазначає, що за результатами цього року резерви НБУ скоротяться, хоча темпи падіння будуть не такими швидкими як у минулому році.

"Ми прогнозуємо 10% зниження резервів, до 22 млрд доларів в 2013 році, в порівнянні з 23% скороченням у 2012 році", - підсумувала експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!