Експерти прогнозують подальше зниження цін на землю

Четвер, 22 листопада 2012, 20:29

Перенесення скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення не приведе ні до змін у ставках оренди таких земель, ні до змін у практиці тіньового обороту подібних земельних ділянок.

Про це заявили експерти під час круглого столу "Новий стан ринку землі: чого чекати після 1 січня 2013 року", пише журнал "Деньги".

Як пише видання, учасники круглого столу спрогнозували подальше зниження цін на землю і повільне поліпшення процедур купівлі-продажу земельних ділянок.

"Як вважають учасники круглого столу, в даний час ринок землі демонструє однозначне перевищення пропозиції над попитом. Причому - у всіх сегментах. Тож у 2013 році ймовірне подальше зниження цін на земельному ринку", - говориться в повідомленні.

Реклама:

Крім того, експерти прогнозують, що спрощення процедур реєстрації прав на ділянки землі, яке відбудеться з 1 січня 2013 року, несуттєво позначиться на їх ліквідності і рівні цін.

"Причина в тому, що, незважаючи на очікуваний запуск Земельного кадастру, належить ще тривала робота по наповненню його інформацією про фізичні параметри ділянок (розміщення на місцевості, реальні межі і так далі). Причому, витрати на таку деталізацію ділянки істотно перевищують витрати на саму процедуру перереєстрації прав власності", - заявили експерти.

Як пише видання, складності в реєстрації прав на земельні ділянки та невтішні цінові прогнози роблять малоймовірним відродження кредитування на купівлю землі.

Крім того, серйозною перешкодою для такого кредитування є нинішня дорожнеча кредитних ресурсів. У результаті українські банки не видають кредити на подібні цілі.

"У той же час, цілком можливе використання для покупки земельних ділянок нецільового кредиту, отриманого під заставу ліквідної житлової або комерційної нерухомості", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 20 листопада Верховна рада прийняла законопроект про продовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2016 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: