У Арбузова побачили, що зростання ВВП сповільнилося до 1,5%

Вівторок, 30 жовтня 2012, 13:46

Зростання ВВП України в січні-вересні 2012 року сповільнилося до 1,5%, проти показника аналогічного періоду 2011 року.

Про це йдеться в підготовленій Департаментом економічного аналізу і прогнозування Нацбанку аналітичній записці "Оцінка економічного стану, вересень 2012", розміщеної на сайті НБУ.

У документі наголошується, що підвищення соціальних стандартів населення сприяло підтримці високих темпів зростання реальних заробітних плат, що в свою чергу забезпечило збереження високого рівня внутрішнього попиту.

Так зростання обороту роздрібної торгівлі за січень-вересень склав 16% у порівнянні з відповідним періодом минулого року, збільшення обсягу наданих послуг за січень-серпень - 11,2%.

Реклама:

Також вказується, що поступове відновлення економічної активності в світі сприяло уповільненню падіння індексу світових товарних ринків CRB останні чотири місяці, що позитивно вплинуло на показники металургійного виробництва.

Падіння обсягів виробництва сповільнилося з 12,5% в серпні в річному вимірі до 9,4% у вересні, а за вирахуванням сезонного фактора зростання у вересні склало близько 1%.

Як повідомляє Нацбанк, у вересні також спостерігалося уповільнення падіння обсягів будівельних робіт до 15% з 16,3% в серпні в річному вимірі, зокрема відбулося зростання обсягів робіт з підготовки будівельних ділянок більш, ніж на 10% в річному вимірі, що свідчить про поступове відновлення активності галузі.

Крім того, відомство відзначає, що введення з 1 вересня Російською Федерацією утилізаційного збору на імпортовані автомобілі зумовило зменшення обсягів машинобудування на 20,1% в річному вимірі, зокрема, виробництва легкових автомобілів на 36,3%.

Саме цей фактор, як вважають в НБУ, визначив зниження обсягів промислового виробництва у вересні на 7% у річному вимірі, а за 9 місяців - на 1,2% порівняно з відповідним періодом минулого року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!