Економікам, що розвиваються обіцяють підйом

Четвер, 25 жовтня 2012, 09:52

Розвиток внутрішнього ринку стане основним фактором прискорення зростання ВВП країн з економікою, що розвивається, у тому числі й України.

Про це йдеться у звіті Ernst & Young, пише "Комерсант-Україна".

Ernst&Young представить щоквартальний прогноз розвитку швидкозростаючих ринків, підготовлений за сприяння Oxford Economics.

Згідно з документом, в сукупності економіки, що розвиваються в 2012 році виростуть на 4,5%, в 2013-му - на 5,5%, в 2014-му - на 6,5%.

Реклама:

В якості швидкозростаючих обрано 25 великих ринків з найбільш високими темпами зростання.

Крім країн Брікс (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР), в топ-25 входять Аргентина, Гана, Катар, ОАЕ, Туреччина, Корея, Малайзія, а також Україна та Казахстан.

На думку авторів дослідження, нинішнє уповільнення темпів зростання (у 2011 році реальний ВВП цих країн виріс на 6,3%) пов'язано зі зниженням експорту і прямих іноземних інвестицій через погіршення міжнародної економічної кон'юнктури.

Однак ці обмеження будуть тимчасовими - вже в 2013 році зростання відновиться.

Цьому сприятиме вкладення в розвиток інфраструктури, особливо в азіатських країнах, а також зростання внутрішнього попиту, що компенсує вплив зовнішніх факторів.

"Висхідними зірками" зростання названі Індонезія, Туреччина і В'єтнам.

Завдяки великому внутрішньому ринку сприятливим демографічним тенденціям і стабільному зростанню доходів домогосподарств ці країни зможуть показувати зростання ВВП не менше, ніж 5% в рік протягом 25 років.

Україна - також в числі країн, які мають перспективи прискорення економічного зростання.

Незважаючи на те, що в 2012 році зростання економіки очікується на рівні 1,7%, відновлення співпраці з МВФ здатне збільшити можливості уряду для інвестування.

Це може прискорити зростання ВВП у 2013 році до 3,8%, а в наступні три роки темпи зростання економіки прискоряться до 5,4-5,9%.

Експерти згодні з тим, що саме розвиток внутрішнього ринку має стати основним фактом зростання української економіки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: