"Українська біржа" може закритися

Четвер, 20 вересня 2012, 11:26

Учасники українського фондового ринку закликають президента Віктора Януковича ветувати закон про депозитарну систему.

Про це на прес-конференції в четвер заявив глава біржової ради "Української біржі" Ігор Мазепа.

Як відомо, згідно з ухваленим законом, в Україні створять єдиний центральний депозитарій і єдиний розрахунковий центр, які в перші роки будуть підконтрольні державі і Нацбанку.

Представники біржі відзначали, що створення єдиного розрахункового центру є введенням непрозорого посередника між учасниками ринку і Нацбанком.

Як заявив Мазепа, віце-прем'єр Валерій Хорошковський просив внести зміни в цей документ, але "чиновники Держкомісії з цінних паперів пішли на відверту брехню, коли повідомили офісу Хорошковського, що немає жодних проблем з цим законом".

"Ми просимо президента ветувати той проект закону, який вийшов з Верховної Ради, зі змінами по суті, а не по формі", - додав він.

У свою чергу керуючий директор ІГ "Універ" Олексій Сухоруков, коментуючи припинення торгів на "Українській біржі", заявив: "Такого в світі не відбувалося жодного разу".

За його словами, прийнята редакція закону про депозитарну систему означає "закінчення фондового ринку". Сухоруков зазначив, що для інвесторів такий закон - "стусан, пішли геть звідси".

"Це нові можливості для бюрократії, для можливої ​​корупції, для халатності, помилок і чого завгодно. Це тупиковий шлях", - сказав він, додавши, що учасники ринку виступають за внесення змін до цього закону з урахуванням світового досвіду.

Крім того, відповідаючи на питання, яка глобальна мета прийняття такого закону, Мазепа сказав: "Сісти на грошовий потік, який утворюється в результаті діяльності не тільки фондового ринку, але і всіх інших фінансових ринків".

Відповідаючи на питання, якими можуть бути дії біржі, якщо президент підпише дану редакцію закону, Мазепа назвав три варіанти розвитку подій.

"Перший - продовжувати, так як є. Другий - намагатися через наступний закон внести зміни в існуючий закон. Третій варіант - закритися. Вірогідність третього варіанту - відсотків 70", - сказав він, додавши, що учасники ринку ще будуть обговорювати свої подальші дії.

У свою чергу Сухоруков додав, що оцінює ймовірність закриття біржі значно менше, ніж в 70%, але не виключає цього.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: