У липні експорт Японії показав найгіршу динаміку за шість місяців

Середа, 22 серпня 2012, 12:34

Японський експорт показав у липні гіршу динаміку за шість місяців, так як відвантаження в Європу і Китай знизилися.

Падіння експорту на 8,1% в річному обчисленні виявилося набагато гірше очікуваного скорочення на 2,9%, пише Reuters.

У результаті зниження експорту в Євросоюз на 25,1% - це максимальне скорочення з жовтня 2009 року - торговий дефіцит Японії з регіоном досяг рекордного значення.

"Боргова криза Європи - це головний фактор падіння експорту, і темпи зниження вражають. Це можна порівняти з ситуацією, що склалася після банкрутства Lehman, - сказав Масаюкі Кітікава з Bank Of America Merrill Lynch. - Ми сподівалися, що внутрішній попит Китаю підтримає японську економіку, але все складається по-іншому".

Реклама:

Торгові показники стали ще одним підтвердженням, що стабілізації економічного зростання великих азіатських експортерів варто очікувати не раніше третього кварталу 2012 року.

"Саме сюди схиляються ризики, - сказав Роберт Пріор-Вандесфорде з Credit Suisse. - Складно бути оптимістами, бачачи, що відбувається у ключових торговельних партнерів".

Китайський експорт зріс всього на 1% у липні.

Експорт з Японії в Китай, який є її найбільшим торговим партнером, впав на 11,9% в річному обчисленні в результаті зниження відвантажень напівпровідників, електронних пристроїв і автомобільних деталей.

Це максимальний спад за п'ять місяців.

Крім того, зростання експорту з Японії в США сповільнилося в липні третій місяць поспіль.

Згідно з даними міністерства фінансів, дефіцит торгівлі Японії зріс до 517,7 мільярда єн (6,5 мільярда доларів) при прогнозі 272,5 мільярда єн.

Аналітики говорять, що ці дані підвищують ймовірність того, що закордонний попит на японські товари може не відновитися вчасно, щоб компенсувати брак внутрішніх витрат.

Такий розвиток подій може зашкодити і без того слабкій третій економіці світу.

Зміцнення єни також б'є по японським експортерам.

Автовиробник Nissan Motor Corp повідомив, що зростання єни скоротило його операційний прибуток у квітні-червні на 25,7 мільярда єн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!