Давній знайомий Путіна буде продавати Німеччині газ без "Газпрому"

Вівторок, 14 серпня 2012, 19:28

Російська компанія "Новатек", одним із співвласників якої є давній знайомий Володимира Путіна Геннадій Тимченко, в IV кварталі 2012 року почне продавати газ німецькій EnBW.

Про це заявив фінансовий директор незалежного російського виробника газу Марк Джетвей, передають "Ведомости".

В середині липня EnBW оголосила, що в неї є домовленості з якимось іноземним постачальником газу як мінімум на 10 років вперед, не розкривши контрагента.

Financial Times Deutschland і Handelsblatt писали, що мова йде про "Новатек".

Реклама:

"Новатек" дійсно хотів вийти на ринок ФРН і активно працював над цим, а тема обговорювалася як мінімум півроку, підтверджував чиновник одного з російських відомств.

"Цей контракт в основному стосується трейдингу між Novatek Gas & Power (іноземна трейдингова "дочка" "Новатека") і партнером", - сказав Джетвей.

Він додав, що щорічний обсяг поставок становитиме 2 млрд куб. м газу в рік, а контракт розрахований на 10 років.

В червні один із співвласників "Новатека" Геннадій Тимченко - давній знайомий президента Володимира Путіна - говорив, що компанія розраховує в майбутньому на постачання газу за кордон.

EnBW повідомляла, що контракт вступить в силу в жовтні, а щорічні поставки становитимуть близько 1,9 млрд куб. м приблизно на 600 млн євро.

Раніше у EnBW не було прямого контракту з "Газпромом", тому вона купувала газ у німецьких трейдерів.

ФРН - найбільший європейський ринок за оборотами (торішня виручка "Газпрому" від поставок туди становила 13 млрд доларів).

Нагадаємо, з 2006 року в Росії діє монополія на експорт газу - таке право є тільки у "Газпрому" і його 100% "дочок".

Звідки піде газ для продажу в ФРН, невідомо.

Або "Новатек" домовиться з "Газпромом" і той буде передавати "Новатек" частину європейських обсягів, або "Новатек" доведеться купувати відповідні обсяги в Європі у третьої сторони, писав у липні "ВТБ капітал".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: