EBA посилює вимоги до капіталу європейських банків

Понеділок, 16 липня 2012, 13:17

Європейське банківське управління (European Banking Authority, EBA) підняло планку для вимог до банківського капіталу.

EBA заявило, що "тимчасова вимога" про збільшення рівня достатності капіталу першого порядку core tier 1 до 9% стане постійною, повідомляє портал "Дело".

За словами глави EBA Андреа Енріа, "консервація капіталу" банками є пріоритетом його діяльності на тлі триваючого європейської кризи.

Минулого тижня EBA оголосила, що 27 європейських банків збільшили капітал в цілому на 94 млрд євро, щоб досягти показника core tier 1 в 9%, який восени 2011 року позначався як "тимчасовий рівень".

Реклама:

"Консервація капіталу є ключовою. Ми не хочемо, щоб капітал виводився. Ми хочемо, щоб банки зберігали цей рівень капіталу і поступово рухалися до повного виконання вимог "Базеля 3". Ми маємо намір зажадати від банків розробляти свої плани відповідно до цього рішення", - заявив Енріа.

Положення "Базеля 3", які набуваєьб чинності вже у 2012 році, є більш жорсткими у порівнянні з існуючими нині вимогами і обмежують набір інструментів, які можуть становити капітал банків першого порядку, зазначив він.

Однак і показник core tier 1 відповідно до "Базелям 3" повинен бути менш високим - 7% до 2019 року плюс не більше 2,5 процентного пункту для найбільших міжнародних банків.

Заява Енріа, ймовірно, спровокує зростання напруженості між європейськими банками і регуляторами деяких країн, які чинять опір вимогам EBA про нарощування капіталу в період стресу.

За оцінками EBA, в 2011-2012 рр.. вливання в європейську банківську систему склали 240 млрд євро в рамках залучення фінкомпаніями капіталу.

Це можна порівняти з реалізованої в 2008 році у Великобританії програмою Troubled Asset Relief Program (TARP) обсягом 245 млрд доларів, призначеною для підтримки банківського сектора.

Від банків, капітал яких буде скорочуватися через збитки, не буде вимагатися негайного залучення капіталу, зазначив Енріа.

"Однак ми попросимо їх приготувати план заміщення капіталу", - додав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!