Франкфуртська біржа притягує китайські фірми

Понеділок, 11 червня 2012, 20:52

Китайські фірми цікавляться пропозиціями на франкфуртській біржі.

Однак нині інвестори, після початкового надзвичайного інтересу до всього китайського, стали обережнішими, повідомляє Deutsche Welle.

"Німецька біржа має гарну репутацію. На її веб-сторінці можна навіть обрати китайську мову", - каже Алан Ґей, фінансовий директор компанії Haikui Seafood AG, яка цього року вирішила вийти на біржу у Франкфурті-на-Майні.

Таким чином, продовжує він, можна напряму побачити, які потрібні документи для виходу на біржу, як протікає процес та які банки спеціалізуються на Китаї.

Реклама:

Загалом на франкфуртській біржі нині зареєстровані 33 фірм з Китаю, десять з них – у сегменті Prime Standard, який підлягає особливо суворому регулюванню.

Компанія Zhongde Waste Technology AG, яка спеціалізується на сміттєспалювальних механізмах, у середині 2007 року стала першим китайським підприємством у цій категорії.

Відкриття європейських ринків не є головним стимулом ходи на біржу для китайського середнього бізнесу.

"На біржевих майданчиках у самому Китаї середньому підприємству важко привернути до себе увагу та отримати лістинг на біржі", - пояснює експерт із Китаю у консалтинговій агенції KPMG Моріц Шенк.

"Біржі у Шанхаї та Шеньчжені сильно регулюються в тому, що стосується розміру. Якщо підприємство не досягає певного розміру, тоді воно не має вагомості для тих, хто дає дозвіл на їхній лістинг на біржі", - продовжує Шенк.

Крім того, на біржу в Китаї хочуть вийти дуже багато фірм, і цей ажіотаж не залишає шансів компаніям середньої руки.

Зрештою і китайські підприємства, і німецька біржа взаємно виграють від таких кроків, упевнений Шенк.

"Це зовсім інше реноме, коли можна згадати, що ти не лише успішний виробник морепродуктів у Китаї, а й котируєшся на іноземній біржі", - додає експерт.

Одночасно Франкфурт, завдяки китайцям, набуває ще більшої ваги як міжнародний фінансовий майданчик.

Китай вже давно окриляє інвесторів, вони давно цікавляться всім, що йде з Піднебесної.

Однак останнім часом серед бізнесменів відчувається певне витверезіння, тому що китайські фірми, які перебувають на франкфуртській біржі, нині здебільшого демонструють лише збитки.

Піонер біржі Zhongde Waste Technology має найбільший обсяг випущених акцій – на суму понад 108 млн євро. Відтоді акція втратила 90% своєї вартості.

"Перші виходи на біржу супроводжувалися значно більшим розголосом у мас-медіа, зараз це значно більш суперечливе поле бізнес-діяльності", - каже співробітник консалтингової агенції Шенк.

За його словами, китайські компанії розвивалися не особливо привабливо.

Крім того, фірми з Китаю, присутні на іноземних біржах, були замішані у скандалах із фальшуванням бухгалтерської документації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!