"Газпром" хоче домовитися з Європою щодо своїх проектів в рамках 3-го енергопакету

Неділя, 8 квітня 2012, 12:04

Російський холдинг "Газпром" розраховує на позитивний результат переговорів з Єврокомісією щодо застосування Третього енергопакету до своїх проектів.

Про це повідомив заступник голови правління компанії Олександр Медведєв, передають "Риа новости".

"За останніми переговорами стало зрозуміло, що світло в кінці тунелю є і досить яскраве. Сподіваюся, що його ніхто не задує, і ми зможемо займатися своїми проектами", - сказав Медведєв.

Він нагадав, що норвезькі колеги раніше отримали особливий статус промислових газопроводів.

Реклама:

"Те, що наші газопроводи довше на кілька тисяч кілометрів, - їх статус від цього не змінюється. Якщо слідувати простій логіці, ми теж можемо, напевно, розраховувати на таке трактування", - сказав заступник голови правління "Газпрому".

Медведєв підкреслив, що "Газпром" не боїться конкуренції, але "нерозумно конкурувати в трубі".

За його словами, без особливого статусу російських трубопроводів будуть виникати ризики енергобезпеки.

Так званий Третій енергетичний пакет, затверджений в Євросоюзі в 2009 році, спрямований на лібералізацію ринку електроенергії і газу в ЄС.

У пакет входять шість законодавчих актів, що передбачають обмеження на право володіння та управління енерготранспортними мережами з боку вертикально інтегрованих компаній.

Таким чином Єврокомісія намагається розділити бізнес з продажу і транспортування газу.

На думку ЄК, це підвищить конкуренцію, дозволить вийти на ринок новим гравцям і знизить ціни на енергію.

Експерти вважають, що Єврокомісія намагається контролювати ринок і змусити "Газпром" переходити від контрактної схеми поставок газу на спотову.

Москва неодноразово заявляла, що третій енергопакет суперечить основоположним документам про співпрацю Росії та ЄС, а його реалізація може привести до підвищення цін на європейському енергоринку, оскільки на ринку з'являться нові посередники.

У Росії зазначають, що рішення про "третій енергопакет" країни ЄС взяли в односторонньому порядку і при цьому додали йому зворотню силу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!