У Греції вважають, що Німеччина заробила на кризі

Неділя, 8 квітня 2012, 09:44

Німеччина заробила на грецькій кризі.

Про це заявив в інтерв'ю журналу Spiegel Евангелос Венізелос, який в березні пішов у відставку з поста міністра фінансів Греції і став головою лівоцентристської партії ПАСОК, що входить в урядову коаліцію, передають "Риа новости".

Між Грецією і Німеччиною існує ряд непорозумінь щодо програми кредитування Афін.

Німеччина є провідним донором двох пакетів підтримки з боку ЄС і МВФ на суму близько 240 мільярдів євро, також Берлін зіграв головну роль у списанні грецького боргу перед приватними кредиторами приблизно на 100 мільярдів євро.

Реклама:

Проте багато хто в Греції незадоволені жорсткими скороченнями, яких вимагають, зокрема, канцлер Німеччини Ангела Меркель і міністр фінансів Вольфганг Шойбле в обмін на кредити.

"Німецький міністр фінансів може позичати гроші практично без відсотків, а він позичає їх нам під певний відсоток", - сказав Венізелос.

За його словами, Німеччина заробила таким чином близько 400 мільйонів євро за останні два роки.

Протягом боргової кризи єврозони відсотки по німецьким облігаціями продовжували падати на тлі зростання прибутковості паперів периферійних країн.

Греція стала першою країною, яка втратила можливість займати під пропоновані ринком відсотки і вдалася до кредитів ЄС і МВФ під порівняно невисокий для її фінансового становища відсоток.

Теоретично Німеччина та інші країни повинні заробити на кредитах, що надаються Греції.

Але багато аналітиків побоюються, що програма списання грецького боргу перед приватними кредиторами не допоможе достатньо скоротити борг країни, і Греції може знадобитися реструктуризація боргу перед МВФ і країнами єврозони.

Таку думку висловлював, зокрема, відомий економіст Нуріель Рубіні, на думку якого, основна частина списань припаде на офіційний сектор, який вже тримає близько двох третин грецького боргу.

Раніше грецькі політики вже вступали в суперечку з Вольфгангом Шойбле.

Після того, як німецький міністр порівняв Грецію з "бездонною бочкою", грецький президент Каролос Папульяс публічно задався питанням: "Хто такий пан Шойбле, щоб ображати Грецію?"

Антинімецькі настрої широко поширені в Греції та часто використовуються у внутрішньополітичній боротьбі незадовго до дострокових парламентських виборів, які намічені на травень 2012 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: