"Газпром" не впорається із транзитом газу без України

Четвер, 5 квітня 2012, 16:56

"Газпром" не зможе повністю виключити Україну із системи доставки російського газу на цільові ринки Європи навіть після введення в експлуатацію газопроводів "Північний" і "Південний потік".

Про це заявив заступник керівника представництва компанії "Газпром експорт" у Празі Євген Кашицин, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Весь обсяг українського транзиту, який нині становить понад 70 млрд кубометрів, перенаправити в інші потужності неможливо", - сказав він під час конференції в Словаччині.

Представник "Газпром експорту" нагадав, що в січні 2009 року ця компанія й оператор газотранспортної системи (ГТС) Словаччини Eustream as підписали угоду про транзит природного газу терміном на 20 років.

Реклама:

Документ передбачає сукупне транспортування близько 1 трлн кубометрів газу, що становить близько 50 млрд кубометрів на рік.

"Говорячи про запуск газопроводів "Північний" і "Південний потік", виникає запитання: який буде транзит через Словаччину і Чехію після їх повного запуску і які будуть зміни вектора постачання з України? Думаю, можна з чистою совістю говорити, що наші зобов'язання щодо транзитних контрактів і, відповідно, обсягів поставок будуть виконані. Ніхто без транзиту, і, відповідно, без заробітку не залишиться", - наголосив представник "Газпром експорту".

Як відомо, Словаччина нині є другим за обсягом транзитером російського газу після України.

Транзит російського природного газу ужгородським напрямком проходить через територію країни, у західній Словаччині потік газу роздвоюється: частина йде транзитом через Чехію до Німеччини та Франції, а інша - до Австрії, Франції й Італії.

"Цей факт є принципово важливим: у нас укладено довгостроковий контракт на транзит, який передбачає співробітництво між нашими країнами і дає змогу сподіватися на те, що ця співпраця буде тривалою та взаємовигідною", - зазначив Кашицин.

За підсумками 2011 року до Словаччини надійшло близько 5,9 млрд кубометрів природного газу, транзитом територією країни пройшло близько 50 млрд кубометрів газу, зокрема 0,8 млрд кубометрів технічного газу, призначеного для потреб компресорних станцій.

Як повідомлялося, наприкінці лютого 2012 року заступник начальника департаменту з інформаційної політики "Газпрому" Сергій Купріянов заявив про намір усунути Україну з системи доставки російського газу на цільові ринки Європи.

За його словами, після реалізації всіх запланованих "Газпромом" газотранспортних проектів - "Південний потік" із максимальною продуктивністю, "Північний потік" із додатковими новими нитками, з урахуванням наявних у власності компанії транспортних потужностей у Білорусі та на Чорному морі - транзитне значення України для експорту російського газу дорівнюватиме нулю.

Україна, у зв'язку з планами і заявами "Газпрому" про суттєве зниження транзиту російського газу до Європи через українську ГТС, розглядає можливість використання своїх газотранспортних потужностей в реверсному напрямку.

Транзит природного газу територією України до країн Європи і СНД у 2011 році збільшився на 5,7% (на 5 млрд 595,170 млн кубометрів) порівняно з 2010 роком - до 104 млрд 197,67 млн кубометрів.

Систему магістральних газопроводів і підземних сховищ газу країни експлуатує "Укртрансгаз".

Пропускна здатність газотранспортної системи України на вході становить 288 млрд кубометрів, на виході - 178,5 млрд кубометрів, зокрема до країн Європи 142,5 млрд кубометрів, Молдови - 3,5 млрд кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: