У Британії відкриється "соціальний банк"

Середа, 4 квітня 2012, 20:55

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон анонсував відкриття нового банку Big Society Capital (BSC), який буде інвестувати кошти в благодійні та соціальні фонди.

Всього банку буде виділено 600 млн фунтів (1 млрд доларів) , повідомляє агентство Bloomberg.

Barclays, Lloyds Banking Group, HSBC і Royal Bank of Scotland, які у лютому 2011 року стали учасниками програми уряду "проект Мерлін", інвестують в BSC 200 млн фунтів і ще 400 млн фунтів знімуть зі "сплячих рахунків" (таким вважається рахунок який не використовується понад 15 років).

BSC буде інвестувати кошти в благодійні фонди, а також проекти соціальної спрямованості, які отримують прибуток і зможуть повертати кошти BSC.

Реклама:

Як відомо, загальні принципи функціонування BSC (раніше він носив назву Big Society Bank) були представлені у травні 2011 року.

Тоді банкам не сподобалося, що проект не принесе дохід, хоча раніше уряд уклав з банками договір "на комерційній основі".

Внутрішня прибутковість інвестфонду повинна скласти трохи більше 1%, у віддаленому майбутньому вона повинна досягти 7%, на умовах анонімності розповідав виданню WSJ старший банкір одного з банків.

"Але це внутрішня дохідність фонду, для банків прибутковість буде нульова", - уточнив він.

Крім того, щоб банки могли вимагати податкові відрахування, планується, що інвестиції будуть оформлятися як благодійні пожертвування, а не як кредити, розповідали банкіри WSJ в травні минулого року.

"Банк потрібен для розвитку суспільства. Фінансування з боку банків Сіті допомагає бізнесу зростати і завойовувати світ, так само фінансування з боку Сіті допоможе вирішити наші найглибші соціальні проблеми", - заявив Кемерон, виступаючи у середу на Лондонській фондовій біржі.

Головою ради директорів BSC став Рональд Коен, партнер і засновник фонду прямих інвестицій Apax Partners, а генеральним директором - Нік О'Донохью, колишній керівник аналітичного підрозділу JP Morgan.

Закон, прийнятий в 2008 року, дозволяє уряду використовувати гроші з "сплячих" рахунків для "соціальних та екологічних потреб".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!