Українці будуть змушені більше платити за опалення

Середа, 21 березня 2012, 09:05

Уряд України вже кілька років декларує необхідність енергетичної паспортизації житлових будинків з подальшою їх тепломодернізацію.

Таке нововведення, на думку чиновників, дозволить вдвічі скоротити втрати і споживання тепла, проте конкретні розрахунки поки не проводилися, пише "Коммерсант-Украина".

Цю недоробку усунув Світовий банк (СБ), оприлюднивши звіт "Модернізація системи централізованої системи опалення в Україны: облік тепла і ведення платежів на основі його фактичного споживання".

Поради не нові - установка індивідуальних і загальнобудинкових лічильників, зовнішнє утеплення будинків, створення організацій співвласників багатоквартирних будинків, однак вони підкріплені детальними розрахунками.

Реклама:

СБ, виходячи з припущення, що за найближчі 10 років вартість природного газу для опалення житла громадян зросте з 730 гривень до 3000 гривень, оцінив зростання вартості витрат на тепло середньої сім'ї із 195 євро до 450 євро в рік, що потребують виплати бюджетної компенсації в середньому 70% споживачів.

Одна лише тільки установка лічильників і індивідуальних теплових пунктів дозволить скоротити використання тепла на 20%.

Як наслідок, річні витрати на опалення зростуть всього до 395 євро, що зможе оплатити 50% споживачів.

Їх інвестиційні витрати, в цьому випадку, становитимуть всього 18 євро на рік.

Якщо буде обраний другий варіант, що враховує зовнішню теплоізоляцію будівель і установку розподільників вартості спожитого тепла на батареях, інвестиційні витрати на будівлю становитимуть 100 тис євро, а на родину - 70 євро на рік.

Зате це на 50% скоротить споживання тепла, загальна вартість якого становитиме 329 євро в рік.

Це знизить необхідність бюджетного субсидування до 20% сімей.

Модернізація теплокомуненерго дозволить додатково знизити собівартість тепла, але детально такий аналіз не проводився.

В Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ зазначають, що в цих розрахунках не враховано реальний стан українських будинків.

У якості "типового житлового будинку" банк бере 9-поверховий будинок з 3 під'їздами і 108 квартирами, побудований в 1989 році.

"У нас значна частина житлового фонду побудовано набагато раніше, тому його стан набагато гірший - в середньому на енергетичну модернізацію одного будинку необхідно від 2 до 3 млн гривень (до 300 тис євро)", - пояснив глава Мінрегіонбуду Анатолій Близнюк.

Міністр згоден з висновком СБ, що ефективною є одномоментна модернізація житлових будинків з підвищенням тарифів на газ до рівня собівартості.

"Досвід європейських країн показує, що перед мешканцями стоїть вибір: або проводити модернізацію і платити за тепло 45-55 доларів, або не проводити і платити по 145 доларів, - упевнений він. - Держава має допомагати громадянам, але наші можливості обмежені. У бюджеті фінансується програма по установці загальнобудинкових лічильників, але щодо інших робіт потрібно розуміти, що бюджет в змозі оплатити або компенсацію за тарифами, або пільгові кредити на енергозбереження".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!